Radial yoldan koroner anjiografi yapılan hastalarda, radial arter vazospazmı ve adropin düzeyi arasındaki ilişki
The relationship between radial arterial spasm and adropin levels in patients undergoing radial coronary angiography
- Tez No: 683805
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EYÜBOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, koroner anjiografi, radial anjiografi, radial arter vazospazmı, adropin, Coronary artery disease, coronary angiography, radial angiography, radial artery vasospasm, adropin
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kardiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Koroner anjiyografi; koroner arter anomalisi ya da aterosklerotik koroner arter hastalığı olup olmadığını gösteren, tanı ve tedavinin planlanmasında kullanılan ve koroner arter hastalığı tanısında altın standart olmaya devam eden bir görüntüleme yöntemidir. Koroner anjiografi birçok arteriyel yol ile yapılabilmekte (femoral, radial, brakial vs) olup genel olarak radial anjiografi ile, femoral yoldan anjiografiye kıyasla kanama komplikasyonları başta olmak üzere komplikasyon sıklığı daha az olup daha iyi sonlanımlar ile ilişkili gibi görünmektedir. Ancak, radial anjiografide de başta radial arter spazmı olmak üzere, radial arter perforasyonu, radial arter psödoanevrizması, arteriyovenöz fistül, granülom oluşumu, erişim bölgesi kanaması, sinir hasarı, bölgesel kompleks ağrı sendromu, kompartman sendromu gibi komplikasyonlar görülebilmektedir. Radial arter spazmı transradiyal yolun en yaygın komplikasyonu olup başarısızlığın ve transfemoral girişime geçişin sık bir nedenidir. Adropin, esas olarak kalp, beyin, karaciğer ve koroner endotel hücrelerinde eksprese edilen endojen bir biyoaktif maddedir. Adropin, endotelyal nitrik oksit sentetaz aktivitesini arttırarak nitrik oksit salınımını arttırmakta, indirekt etki ile damar duvarında vazodilatasyon yapmaktadır ve potansiyel bir endotel koruyucu rolü vardır. Dolaşımdaki düşük adropin seviyeleri endotel disfonksiyonu ile ilişkilidir. Çalışmamızın amacı adropin düzeyinin, radial yoldan koroner anjiografi yapılacak hastalarda radial arter vazospazmı ile olan ilişkisini araştırmaktır. Böylelikle, serum adropin düzeyinin radial vazospazm gelişmesini öngördürüp öngördürmediği araştırılmış olacaktır. Çalışma Planı: Çalışmamıza, 15/02/2020 tarihi ile 01/01/2021 tarihi arasında, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji polikliniğine anjina ve anjina ekivalanı ile başvurmuş, değerlendirme sonucunda stabil koroner arter hastalığı tanısı alan ve koroner anjiografi endikasyonu almış hastalar arasından radial yoldan koroner anjiografi sırasında radial arter spazmı gelişen ardışık 39 hasta ile radial arter spazmı oluşmayan yaş ve cinsiyet kontrollü ardışık 42 hasta prospektif olarak dahil edilmiştir. Bütün hastaların demografik verileri ve risk faktörleri hasta kabulünde kayıt altına alındı. Çalışmaya dahil edilen hastaların adropin düzeyleri ölçülmüş olup serum adropin düzeyleri ve RAS arasındaki ilişki araştırılmıştır. Bulgular: Adropin düzeyleri radial arter spazmı grubunda daha düşük saptanmasına rağmen, spazm olan ve olmayan hastalar arasında adropin düzeyi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmemiştir (p=0.105). İnflamatuar parametreler açısından bakıldıgında ise monosit sayısı ve MHR (monocyte/HDL cholesterol ratio) düzeyleri radial arter spazmı grubunda istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (sırasıyla p=0.001 ve p=0.010). Sonuç: Serum adropin seviyesi radial arter spazmı olan hastalarda kontrol grubuna göre daha düşük bulunmasına rağmen, bu fark istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bulunmamıştır. Ancak, monosit sayısı ve MHR düzeyleri radial arter spazmı olan hastalarda anlamlı düzeyde daha yüksek tespit edilmiş olup, her iki belirteç ile radial arter spazmı arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon izlenmiştir. Çalışmamızın sonuçları, endotel fonksiyonları üzerine etki edebilen inflamatuar belirteçlerin radial girişim uygulanacak hastalarda faydalı bilgiler sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Coronary angiography is the gold standard imaging method for the diagnosis of atherosclerotic coronary artery disease and coronary artery anomalies. Coronary angiography can be performed through various arterial sites (femoral, radial, brachial, etc.) and the frequency of complications, especially bleeding complications, is less frequent with radial angiography compared to femoral angiography, and transradial procedure seems to be associated with better outcomes. However, radial artery spasm, radial artery perforation, radial artery pseudoaneurysm, arteriovenous fistula, granuloma formation, access site bleeding, nerve damage, regional complex pain syndrome and compartment syndrome can be seen during radial angiography. Radial artery spasm is the most common complication of the transradial procedures and is a common cause of failure and transition to transfemoral intervention. Adropin is an endogenous bioactive substance that is mainly expressed in heart, brain, liver and coronary endothelial cells. Adropine increases the release of nitric oxide by increasing endothelial nitric oxide synthetase activity, induces vasodilation in the vascular wall with an indirect effect, and has a potential endothelial protective role. Low circulating levels of adropine are associated with endothelial dysfunction. The aim of our study is to investigate the effect of adropine levels on radial artery vasospasm in patients undergoing transradial coronary angiography. Therefore, the main goal was to describe whether adropin levels predict radial artery spasm in patients undergoing transradial coronary angiography. Methods: Between 15 February 2020 and 01 January 2021, among patients referred for coronary angiography in cardiology department of Tokat Gaziosmanpaşa University hospital, 39 consecutive patients who experienced radial artery spasm during transradial coronary angiography and 42 consecutive age and gender matched controls who did not experienced radial artery spasm were prospectively included in the study. Demographic characteristics of patients were recorded on admission. The serum adropin levesl of all study participants were measured and the association between adropin levels and radial artery vasospasm was investigated. Results: Although adropine levels were found to be lower in the radial artery spasm group, no statistically significant difference was observed between the groups regarding the adropin levels (p = 0.105). However, monocyte count and MHR (monocyte / HDL cholesterol ratio) levels were found to be statistically significantly higher in the radial artery spasm group compared to controls (p = 0.001 and p = 0.010, respective-ly). Conclusion: Althoug serum adropin levels were found to be lower in patients with radial artery vasospasm, there was no statistically significant difference between the groups regarding the adropin levels. However, monocyte count and MHR levels were significantly higher in patients with radial artery vasospasm compared to controls, and both inflammatory markers had a statistically significant positive correlation with radial artery vasospasm. The results of our study demonstrated that inflammatory markers that are associated with endothelial functions may provide useful information in patients undergoing transradial procedures.