An Experimental investigations on the design of toe protection in front of vertical sea walls
Dik duvarlı deniz yapılarında taş dolgu topuk tasarımı üzerine deneysel bir çalışma
- Tez No: 68389
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Vertical Sea Wall, Rubble Mound Toe Protection, Irregular Wave, Breaking Condition, Hydraulic Model, Damage Level IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET DİK DUVARLI DENİZ YAPILARINDA TAŞ DOLGU TOPUK TASARIM ÜZERİNE DENEYSEL BİR ÇALIŞMA ÖZ YURT, Utku Cengiz Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Ayşen ERGİN Yardımcı Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Ahmet Cevdet YALÇINER Ocak 1997, 86 sayfa Dik duvarlı deniz yapılan dünyada rıhtım duvarları veya dalgakıranlar olarak geniş biçimde kullanılmaktadır. Bu deniz yapılarının en önemli sorunlarından birisi yapı önünde zemin oyulması problemidir. Bu sorun oyulan bölgeye taş dolgu topuk koruma yapısı konulması suretiyle kontrol altına alınabilir. Dik duvarlı deniz yapılarında taş dolgu topuk tasarımını araştırmak amacıyla çeşitli model deneyleri yapılmıştır. Deney sonuçları, bu konuda yapılmış olan ve hasar düzeyinin içerilmediği önceki çalışmalarda verilen mevcut tasarım yöntemleri ile karşılaştınlarak tartışılmış, dik duvarlı deniz yapılarında taş dolgu topuk tasannu için kullanılmak üzere dalga kınlması durumunu ve hasar düzeyini içeren eğriler elde edilmiştir.Anahtar Kelimeler Dik Duvarlı Deniz Yapılan, Topuk Koruma Yapısı, Düzensiz Deniz Dalgaları, Dalga Kırılma Durumu, Hidrolik Modelleme, Hasar Seviyesi vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EXPERIMENTAL INVESTIGATION ON THE DESIGN OF TOE PROTECTION IN FRONT OF VERTICAL SEA WALLS ÖZYURT, Utku Cengiz M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof.Dr. Ayşen ERGİN Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet Cevdet YALÇINER January 1997, 86 pages The vertical sea walls are widely used all around the world for many purposes mainly the quay walls or breakwaters. The main problem of vertical sea walls is the scour at the toe of the wall which can be controlled by constructing the rubble mound toe-protection structure in front of the wall. The model tests to investigate the design of toe-protection in front of the vertical sea walls are performed. Results of the experiments are presented, discussed and compared with the previous studies and design methods where the damage level is not taken into consideration in the previous studies.. In the present study the curves are obtained for the design of the toe-protection by considering the wave breaking and the damage level. m