Design and construction of a mobilerobot for university education
Üniversite eğitiminde kullanılmak üzere bir gezer robotun tasarımı ve üretimi
  1. Tez No: 68388
  2. Yazar: DOĞU ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR ERDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mekatronik Eğitimi, Gezer Robotlar, Yapay Zeka, Çevrenin Algılanması. iv, Mechatronics Education, Mobile Robots, Artificial Intelligence, Perception of the Environment. JUL
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
öz ÜNİVERSİTE EĞİTİMİNDE KULLANILMAK ÜZERE BİR GEZER ROBOTUN TASARIM VE ÜRETİMİ ÖZTÜRK, Doğu Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Abdülkadir ERDEN Ocak 1997, 85 Sayfa Bu çalışmada diğer mühendislik dallarına göre daha yeni bir mühendislik dalı olan“Mekatronik Mühendisliği”eğitiminin ihtiyaçları doğrultusunda, bu eğitimin öğrenci uygulamaları bölümünde kullanılmak üzere, yemden programlanabilen ve üzerine yüklenen programlara göre bağımsız olarak haraket edebilen bir gezer robotun tasarımı ve üretimi ile birlikte bu robotun amacına uygun kullanımını sağlamak üzere bir kullanıcı arayüz programı geliştirilmiştir. MODROB-D adı verilen bu robot, öğrenciler tarafından, laboratuvar uygulamalarında, standart bir kişisel bilgisayar ve kullanıcı arayüz programı ile yeniden programlanabilmededir. Öğrencilerin geliştirdikleri programlarla, gezer robot, mikro-işlemcisi ve bağımsız güç kaynağı yardımıyle, tümüyle kendinden yönlendirmeli olarak çalışmaktadır. Bu çalışmada, gezer robotun tasarımı ve üretimi ile kullanıcı arayüz programının geliştirilmesi ve robotla yapılan deneylerin sonuçlan ile yararlan tartışılmıştır. Ayrıca bu konuda gelecekte yapılacak projeler için öneriler de bu çalışmada yer almıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND DEVELOPMENT OF A MOBILE ROBOT FOR UNIVERSITY EDUCATION ÖZTÜRK, Doğu M. S., Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Abdülkadir ERDEN January 1997, 85 Pages In this work, a low cost, programmable mobile robot is designed and manufactured for mechatronics engineering education which is a relatively new engineering branch. A user interface program is developed to satisfy educational requirements. The mobile robot which is named MODROB-D, can be programmed by students with a standard PC connection and by the aid of the user interface program during their laboratory exercises in mechatronics engineering education. It is a fully autonomous mobile robot with uploaded programs which are developed by students. A special language is developed to enable to write their own program in a standard PC and uploaded to the robot. The robot then can be disconnected for fully autonomous navigation with the control of an uploaded program.