Implementation of a speech recognition system for connected numerals
Birleşik sayılar için konuşma tanıma sistemi uygulaması
- Tez No: 68402
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. METE BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: LPC Analiz, Dinamik Zaman Çakıştırması, Konuşma Tanıma iv, LPC Analysis, Dynamic Time Warping, Speech Recognition m
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
oz BİRLEŞİK SAYILAR İÇİN KONUŞMA TANIMA SİSTEMİ UYGULAMASI Özkan, Özgür Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. M. Mete Bulut Ocak 1997, 91 sayfa Bu çalışmada, bir birleşik sözcük tanıma sistemi geliştirilmiştir. Laboratuvar ortamında, üç basamaklı sayıların tanınmasını sağlayan bir program yazılmıştır. Sayıların tanınmasında, değişik konuşmacılardan daha önce alınan ve LPC tekniği ile öznitelikleri çıkartılarak saklanan başvuru örüntüleri kullanılmıştır. Başvuru örüntülerle karşılaştırma işlemi için, bir dinamik programlama tekniği olan dinamik zaman çakıştırma yöntemi kullanılmıştır. Konuşmacıya bağımlı ve konuşmacıdan bağımsız olmak üzere çalışmalar yapılmış, değişik ses yapışma sahip insanlardan alman örneklerin konuşmacıdan bağımsız tanıma sistemi üzerindeki etkileri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPLEMENTATION OF A SPEECH RECOGNITION SYSTEM FOR CONNECTED NUMERALS Özkan, Özgür M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. M. Mete Bulut January 1997, 91 pages In this thesis, a connected word recognition system is implemented. In the laboratory environment, a computer program is developed for the recognition of three digit numbers. In recognition method, speech samples are collected from several speakers and using LPC technique, features are extracted, reference templates are formed and used. To match reference templates, a dynamic programming technique, Dynamic Time Warping, is used. Both speaker dependent and speaker independent systems have been implemented and the effects of different kinds of voiced speaker templates on speaker independent system are studied.