Analysis and modeling of nonlinear microwave circuits
Doğrusal olmayan mikrodalga devrelerinin çözümlenmesi ve modellenmesi
  1. Tez No: 68401
  2. Yazar: İBRAHİM ATAK ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrusal Olmayan Devreler, Modelleme, Harmonik Eşitleme Yöntemi, BJT, MESFET, Çiftleyici. iv, Nonlinear Microwave Circuits, Modeling, Harmonic Balance Method, BJT, MESFET, Doubler. m
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
öz DOĞRUSAL OLMAYAN MİKROD ALGA DEVRELERİNİN ÇÖZÜMLENMESİ VE MODELLENMESİ Özkan, İbrahim Atak Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Canan TOKER Ağustos, 1997, 115 sayfa Bu tezin ana konulan doğrusal olmayan mikrodalga devrelerinin çözümlenmesi ve modellenmesidir. Öncelikle doğrusal olmayan devrelerin çeşitleri ve bilgisayar destekli tasarım yöntemleri çalışıldı ve Genel Harmonik Eşitleme yöntemi verildi. Sonra, Mikrodalga ve RF devrelerinin iki ana elemanı olan BJT ve MESFETlerin modellenmesi çalışıldı. Çalışılan çözümleme metodunu ve modelleri uygulamak için, iki çiftleyici tasarımı doğrusal olmayan simulasyon kullanılarak yapıldı. Bu çiftleyicilerden biri geniş bandlı MMIC çiftleyicidir, diğeri ise dar bandlı BJT çiftleyicidir. Kullanılan BJT'nin modeli doğrulandı. BJT çiftleyici gerçeklendi ve ölçüldü. Ölçüm ve simulasyon sonuçlan karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS AND MODELING OF NONLINEAR MICROWAVE CIRCUITS Özkan, İbrahim Atak M. S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Canan TOKER August, 1997, 115 pages Studying analysis and modeling of nonlinear microwave circuits are the main subjects of this thesis. First of all, the types of nonlinearities and computer aided design methods of nonlinear microwave circuits are studied and general Harmonic Balance method is given. Then modeling of microwave Bipolar transistors and MESFETs which are the two main active elements used in the Microwave and RF circuits are studied. To apply the analysis method and models, two doubler circuits are designed using nonlinear simulation, one of them is a wideband MMIC doubler and the other is a narrowband BJT doubler. The verification of the used BJT model is achieved. The BJT doubler is implemented and measured. The measured and simulated data are compared.