Toplumsal cinsiyet bağlamında kadına yönelik cinsel şiddet tahakküm distopyası: 'Damızlık Kızın Öyküsü' adlı dizi örneği
In the context of communal gender sexual violence against women in dystopic tyranny: The example of TV series 'The Handmaid's Tale'
  1. Tez No: 684043
  2. Yazar: MERT ALTUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA DONAT BACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Cinsel Şiddet, Medya, Distopya, Damızlık Kızın Öyküsü, Gender, Sexual Violence, Media, Dystopia, Handmaid's Tale
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Yaşamın her alanında görülen toplumsal cinsiyet eşitsizliği, ataerkil düzenin bir sonucu olarak doğmuştur ve günümüzde yaşanan kişilerarası şiddetin kaynağı durumundadır. Toplumların kanayan yaralarından kadına yönelik şiddetin temelinde, doğumla birlikte atanan biyolojik cinsiyet üzerine inşa edilen toplumsal cinsiyet rolleri bulunmaktadır. Kadına yönelik şiddet türlerinden cinsel şiddet ise; fiziksel, sözel ve duygusal şiddet türlerinin de eşlik ettiği, toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin en uç biçimidir. Ne yazık ki, toplumsal cinsiyet rolleri üzerinden kadına yönelik cinsel şiddeti pekiştirmede ve devamlılığını sağlamada üretilen medya içeriklerinin de katkısı bulunmaktadır. Bu araştırmada, toplumsal cinsiyet bağlamında kadına yönelik cinsel şiddet bir televizyon dizisi üzerinden incelenmiştir. Bu çerçevede, ülkemizde BluTv adlı dijital platformda yayımlanan Damızlık Kızın Öyküsü adlı distopik dizinin ilk üç sezonunda yer alan 36 bölüm izlenerek sahne analizi ve eleştirel söylem analizi uygulanmıştır. Kurmaca bir içeriğe sahip olan ve feminist distopya türündeki bu dizide, eril düzenin kadınlar için oluşturduğu düzene dikkat çekilmekte, kurgulanan dünya aracılığıyla toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılığa karşı çıkılmakta ve kadınların maruz kaldığı her türlü şiddet, taciz, tecavüz ve eşitsizlik eleştirilmektedir. Araştırmada, erkek egemen Gilead toplumundaki kadınların -özellikle damızlık kızların- maruz kaldıkları cinsel şiddet, dizide gösterilen sahneler aracılığıyla ele alınmıştır. Sahne analizlerinde, sahnelerin izleyici üzerinde etkisini artırmaya yönelik uygulanan teknik özellikler incelenmiştir. Eril şiddetin kadın bedenine ve psikolojisine ne gibi zararlar verdiği yine sahneler aracılığıyla verilmiştir. Toplumsal cinsiyet bağlamında kadına yönelik cinsel şiddetin artışı günümüzde devam etmektedir. Bu konuda“kötü”gelecek olarak tanımlanan distopik evrenlerin yaygınlığı,“iyi”olan ütopya karşısında üstünlüğünü sürdürmektedir.
Özet (Çeviri)
Gender inequality seen in all areas of life has emerged because of the patriarchal order and it is the source of interpersonal violence today. Gender roles that are built on biological sex assigned at birth cause violence against women which is one of the bleeding wounds of societies. Sexual violence, a type of violence against women, is the most extreme form of gender-based violence, accompanied by physical, verbal, and emotional violence. Unfortunately, media content also contributes to reinforcing and maintaining sexual violence against women through gender roles. In this research, sexual violence against women in the context of gender was examined through a television series. In this context, scene analysis and critical discourse analysis were applied to 36 episodes in the first three seasons of the dystopian series called The Handmaid's Story, which was broadcast on the digital platform BluTv in Turkey. This fictional feminist dystopia draws attention to the lives of women under the masculine order, opposes the discrimination based on gender through the fictionalized world, and criticizes all kinds of violence, harassment, rape, and inequality that women are exposed to. In this research, the sexual violence that women in the male-dominated Gilead society, especially the handmaids, are exposed to, is examined through the scenes shown in the series. In the scene analysis, the technical features applied to increase the effect of the scenes on the audience were examined. The kinds of damages given to the women's body and psychology by the masculine violence are also presented through scenes. In the context of gender, sexual violence against women keeps increasing today. In this regard, the prevalence of dystopian universes, which are defined as the“bad”future, maintains its superiority over the“good”utopia.