Ratlarda klebsiella pneumoniae ile oluşturulan deneysel peritonit modelinde kolistin ve fosfomisin tedavisinin etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of colistin and fosfomycin treatment in a rat model of klebsiella pneumoniae peritonitis
  1. Tez No: 684089
  2. Yazar: AYSEL KÖKSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ERTEK, UZMAN SABAHAT ÇEKEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, İç Hastalıkları, Microbiology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Klebsiella pneumoniae, peritonit, kolistin, fosfomisin, rat, mdr, Klebsiella pneumoniae, peritonitis, colistin, fosfomycin, rat, mdr
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Giriş ve Amaç: Son on yılda, karbapenem dirençli Enterobacteriaceae (CRE) ciddi hastane enfeksiyonlarının sayısız salgınına neden olmuş ve birçok ülkede endemik hale gelmiştir. K. pneumoniae suşlarında fosfomisinin in vitro duyarlılığı pek çok çalışmada araştırılmıştır. Mevcut veriler, fosfomisinin esas olarak diğer antibiyotiklerle kombinasyon halinde uygulandığı vaka serilerinden veya küçük gruplardan elde edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, ratlardaki karbapenem dirençli K. pneumoniae (CR-KP) ilişkili peritonitlerde, intraperitoneal (IP) kolistin ve fosfomisin monoterapilerinin etkinliklerinin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada; ağırlıkları 300-500gr arasında değişen, erkek cinsi, 6-12 aylık Wistar-albino türü 24 rat kullanıldı. Ratlar 3 gruba ayrıldı. Tüm gruplardaki ratlara 3x10 9 cfu/ml, 5 cc K. pneumoniae suşu direkt inoküle edilerek peritonit oluşturuldu. Kontrol grubuna antibiyotik uygulanmadı. İnokülasyondan 2.5 saat sonra başlayarak; fosfomisin (F) grubuna fosfomisin 75mg/kg/gün olacak şekilde 7 gün süreyle ve kolistin (K) grubuna kolistin yükleme 1x20mg/kg/gün, 12 saat sonra başlayarak idame 2x10 mg/kg/gün olacak şekilde 7 gün süreyle IP yoldan uygulandı. Ölen ratlarda aynı gün, sağ kalan ratlarda deney sonunda alınan örneklerde; kan, periton ve dalak kültürleri ile hemogram, alanin amino transferaz (ALT), kreatinin ve C-reaktif protein (CRP) parametreleri çalışıldı. Bulgular: Çalışmada K grubundan 4, F grubu ve kontrol grubundan 1 rat kaybedildi. Gruplar arasında mortalite açısından anlamlı fark görülmedi (p=0.135). Gruplar ile kan kültüründe üreme durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edildi (χ 2 =7,467; p=0,024). Gruplar ile periton ve dalak üremeleri arasındaki fark da anlamlı bulundu (χ 2 =9,600; p=0,008). Tüm gruplarda 8. gün alanin ALT ve kreatinin değerleri normaldi. Sakrifiye edilen ratlarda gruplara göre 8. gün lökosit, lenfosit, nötrofil, hemoglobin (hb) ve trombosit değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). 13 Sonuç: Bu veriler ışığında; CR-KP peritonitinde kolistin monoterapisi etkili bulunurken, fosfomisin monoterapisi kolistin kadar etkili bulunmamıştır. Elde edilen sonuçların, daha geniş serili klinik ve deneysel çalışmalarla desteklenmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Carbapenem-resistant Enterobacteriaceae (CRE) have caused numerous epidemics of serious nosocomial infections and have become endemic in many countries, in the last decade. In vitro susceptibility of fosfomycin in K. pneumoniae strains has been investigated in many studies. Available data are derived from case series or small groups where fosfomycin was mainly administered in combination with other antibiotics. The aim of this study is to compare the efficacy of intraperitoneal (IP) colistin and fosfomycin monotherapies in carbapenem-resistant K. pneumoniae (CR-KP) peritonitis in rats. Materials and Methods: Twenty-four male Wistar-albino rats weighing between 300-500 grams and 6-12 months old, were used and divided into 3 groups in this study. Peritonitis was induced by direct inoculation of 5 cc of 3x10 9 cfu/ml K. pneumoniae strain to rats in all groups. Antibiotics were not administered to the control group. Starting 2.5 hours after inoculation; fosfomycin 75mg/kg/day was administered IP for 7 days, in the fosfomycin (F) group; colistin was administered 1x20 mg/kg/day loading dosage following 2x10 mg/kg/day maintenance for 7 days, in the colistin (K) group. Blood, peritoneum and spleen cultures were evaluated and complete blood count, alanine amino transferase (ALT), creatinine and C-reactive protein (CRP) parameters were studied in the blood samples taken on the same day in the dead rats and at the end of the experiment in the surviving rats. Results: In the study; 4 rats from the K group, 1 rat from both F group and control group were died. A statistically significant relationship was found between the groups and the growth status in blood culture (χ2 = 7.467; p = 0.024). The difference between the groups and positive peritoneum and spleen tissue cultures, was also found to be significant (χ2 = 9,600; p = 0,008). On the 8th day, ALT and creatinine values were normal in all groups. There was no statistically significant difference by groups in terms of leukocyte, lymphocyte, neutrophil, hemoglobin (hb) and thrombocyte values on the 8th day in sacrified rats (p> 0.05). 15 Conclusion: In the light of these data; while colistin monotherapy was found to be effective in CR-KP peritonitis, fosfomycin monotherapy was not as effective as colistin. Our results need to be supported by larger series of clinical and experimental studies.