Reşat Nuri Güntekin'in romanlarında kadın
Woman in the novels of Reşat Nuri Güntekin
  1. Tez No: 684276
  2. Yazar: BUĞSE DİNÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL TOPALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk edebiyatı, roman, kadın, Reşat Nuri Güntekin, Turkish literature, novel, women, Reşat Nuri Güntekin
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 257
Özet
Bu çalışma, Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı'nın önemli isimlerinden biri olan Reşat Nuri Güntekin'in bugüne kadar yayımlanan romanlarındaki kadın karakterleri incelemeyi esas alır. Çalışmanın amacı, Reşat Nuri Güntekin'in romanlarında kadın konusunun nasıl tezahür ettiğini ortaya koymaktır. Çalışma;“Giriş”,“Sonuç”ve“Kaynakça”dışında üç ana bölümden oluşmaktadır.“Giriş”te Reşat Nuri Güntekin ve kadın ile ilgili daha önceden yapılmış çalışmalardan bahsedilmiştir.“Birinci Bölüm”de yazarın hayatı, edebî kişiliği ve eserleri verilmiştir.“İkinci Bölüm”de kadın kelimesinin tanımı yapılmış, daha sonra kadın hareketlerinin hem dünyadaki hem de Türkiye'deki gelişimi anlatılmıştır.“Üçüncü Bölüm”de yazarın romanlarındaki kadın karakterler, bazı özelliklerine göre tasnif edildikten sonra bireysel ve toplumsal olgular bağlamında incelenmiştir.“Sonuç”ta çalışma boyunca elde edilen bulgular ortaya konulmuştur.“Kaynakça”da ise araştırmamıza esas aldığımız romanlar ve çalışma boyunca yararlanılan kaynaklar gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is based on analyzing the female characters in the novels published until today by Reşat Nuri Güntekin, one of the leading writers in the Turkish Republican period. The purpose of the study is to exhibit how the subject of women manifests in Reşat Nuri Güntekin's novels. The study consists of three main chapters in addition to the“Introduction”,“Conclusion”and“Bibliography”sections. In the“Introduction”section, previous researches about Reşat Nuri Güntekin and previous studies on women are mentioned. In“Chapter One”, the biography, literary personality, and works of the author are explained. In“Chapter Two”, the word woman is defined, and the development of women's movement both in Turkey and around the world are explained. In“Chapter Three”, the female characters in the author's novels are analyzed in terms of individual and social phenomena after being classified according to some characteristics. The findings obtained during this study have been presented in the“Conclusion”section. The novels analyzed for this study and the resources used throughout the study have been listed in the“Bibliography”section.