Soud waste managements as a pubuc service: An evaluation of soud waste management service supplied in Ankara
Kamu servisi olarak katı atık yönetimi Ankara'da sunulan katı atık yönetimi servisi üzerine bir değerlendirme
  1. Tez No: 68428
  2. Yazar: DENİZ ÖZTEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANSI ŞENYAPILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Servisleri, Katı Atık Yönetimi, Katı Atık Toplama Servisi, Çevre Temizlik Vergisi, Gelir Grupları vı, Urban Public Services, Solid Waste Management, Solid Waste Collection Service, Cleansing Tax, income Groups
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
oz KAMU SERVİSİ OLARAK KATI ATIK YÖNETİMİ: ANKARA'DA SUNULAN KATI ATIK YÖNETİMİ SERVİSİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Öztepe, Deniz Yüksek Lisans Tezi, Bölge Planlama Programı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tansı Şenyapılı Nisan 1997, 150 Sayfa Gelişmekte olan ülkelerde şehirleşmenin hızlı adımlarla ilerlemesi kentel servislere olan talebi artırmıştır. Fakat pek çok ülkede, su, kanalizasyon sistemleri, halk sağlığı v.s. ile ilgili temel kentsel servislerin arzı, talebi karşılayamamaktadır. Katı atık yönetimi de bu durumdan payını almıştır. Gelişmekte olan ülkelerin pek çoğu, katı atık konusunda arz ve talep arasındaki dengesizliğin sebep olduğu problemlere etkili çözümler getirecek kaynaklardan yoksun kalmıştır. Kamu servisleri, herkesin eşit oranda yararlanabileceği şekilde sunulması gereken bir servis olarak değerlendirilse de, pek çok örnekte bu servislerin yetersizliğini ya da eksikliğini yaşayan kesim düşük gelir grubu olmuştur. Bu tez çalışmasının özünü, konuyla ilgili olarak Ankara' daki mevcut durumun incelenmesi ve katı atık yönetimi hizmet yapısının açıklanması oluşturmaktadır. İncelemede, ağırlıklı konu katı atık toplama servisi olarak belirginleştirilmiştir. Servisin gelir gruplarına bakılmaksızın adil olarak sunulup sunulmadığı sorusuna yanıt aranmaktadır. Servisin arzında gözönüne alman kriterler, elde edilebilen sınırlı veriler çerçevesinde irdelenmektedir.Ankara nüfusuna sunulan hizmetteki farklılıkları ve eşitsizliklerin varlığını inceleyebilmek için uygulanan katı atık toplama sistemleri, konu ile ilgili mevcut yönetmelikler, yürürlükteki çevre temizlik vergisine referansla gerçekleştirilen uygulamalar ve hizmetin sunulduğu yüzeye ait veriler mahalle bazında beraberce analiz edilmiştir. Çalışmada, ayrıca, sunulan hizmetteki eksiklikleri giderebilmek için dikkate alınması gereken faktörler üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOLID WASTE MANAGEMENT AS A PUBLIC SERVİCE: AN EVALUATION OF SOLID WASTE MANAGEMENT SERVİCE SUPPLIED İN ANKARA Öztepe, Deniz M.S., Department of Regional Planning Supervisor: Prof. Dr. Tansı Şenyapılı April 1997, ISOpages The rapid pace of urbanization in developing countries has increased the demand for urban services. But in most countries, the supply of basic urban services such as waste collection, water supply, sewage systems and public health has not kept pace with demand. Solid waste management also had its share from this circumstance. Most of the developing countries are deprived of the required resources to provide efficient solutions to these problems caused by the imbalance betvveen the supply of and demand for waste materials. The group who has highly experienced the inaccessibility and inadequacy for this service has been the poor people in most cases even though the public services are considered as the services which must be equitably supplied to the whole consumers. The aim of this thesis is to unravel the structure of solid waste management in Ankara. The study attempts to analyse the current practice of solid waste iiimanagement with special reference to the solid waste collection service. The answer to the question of vvhether the service is equitably supplied to the citizens regardless of their income groups is tried to be found out. The criteria which can be considered in the supply of the service are handled within the framework of the limited data able to be obtained. Applied waste handling systems, current regulations on this issue, tax procedure in force and the data relating to the surface that service is offered are tried to be evaluated together on the neighborhood basis so as to be able to search for the existence of the differences and inequities in the supplied service to the whole Ankara population. The study also tries to explain the factors that should be considered in order to çöpe with the service defficiencies.