Description of low-lying energy levels of even-even Pd isotopes by interacting boson model
Çift-çift Pd isotoplarının alçak enerji seviyelerinin etkileşen bozon modeli ile incelenmesi
- Tez No: 68429
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KILDIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Etkileşen Bozon Modeli, çift-çift Pd 102, Interacting Boson Model, even-even Pd 102
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
oz ÇİFT-ÇİFT Pd İSOTOPLARININ ALÇAK ENERJİ SEVİYELERİNİN ETKİLEŞEN BOZON MODELİ İLE İNCELENMESİ Özer, R. Rüya Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet Kıldır Aralık 1997, 75 sayfa Çift-çift Pd isotoplarının uyarılmış enerji seviyelerinin davranışları, eletromanyetik geçiş kuvvetleri Etkileşen Bozon Modeli (IBA-1) ile incelendi. Hesaplanan değerler deneysel verilerle ve IBA-2 kullanılarak hesaplanan değerlerle karşılaştırıldı. E(4ı+)'in E(2ı+) ile deneysel doğrusal ilişkisi IBA-1 ile QQ teriminin katsayısı k için sabit bir değer kullanılarak yeniden üretildi. E ve % değerlerinin E(2ı+) ile sistematik bir ilişkisi olduğu gözlendi. Bu çalışma çift-çift Pd isotoplarının U(5) ve0(6) limitleri arasındaki geçiş bölgesinde EBA-1 ile çok iyi tarif edildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESCRIPTION OF LOW-LYING ENERGY LEVELS OF EVEN- EVEN Pd ISOTOPES BY INTERACTING BOSON MODEL Özer, R.Riiya M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Mehmet Kıldır December 1997, 75 pages The behavior of excitation energies, electromagnetic (E2) transition strengths for even-even Pd isotopes have been described by using the Interacting Boson Model (IBA-1). The calculated values were compared with experiment and with recently calculated values within IBA-2. The empirical linear correlation of E(4i+) with E(2i+) is reproduced by the IB A- 1 using the constant value for the coefficient k of the Q.Q term. A systematic correlation of £ and % values with E(21+) was observed. This 111study shows that even-even Pd isotopes are well described by IBA in terms of the transition between U(5) and 0(6) limits.