Real time observation of gas metal arc welding arc by means of an optical system
Gazaltı kaynağı arkının optik bir sistemle gözlenmesi
- Tez No: 68444
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY ANKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: GMAW, MAG IV, GMAW, MIG, MAG 111
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
öz GAZALTI KAYNAĞI ARKININ OPTİK BİR SİSTEMLE GÖZLENMESİ öztürk, Orhan Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Alpay Ankara Ocak 1997, 97 sayfa Bu çalışmada, gazaltı kaynağı arkının ve metal transferinin kaynak parametrelerinin değişiminden nasıl etkilendiği, optik bir sistem kurularak gözlemlenmiştir. Bu değişkenler kaynak akımı, kaynak gerilimi, tel sürme hızı, koruyucu gaz, kaynak hızı ve mesafesidir. Nüfuziyet, kaynak genişliği ve yüksekliği, arkın düzgünlüğü, kaynak miktarı ve kalitesi bu değişkenlerin kontrol ettiği önemli özelliklerdir. Kaynak esnasında oluşan arkın bir perde üzerine düşürülen görüntüsünü izleyebilmek kaynak eğitiminde oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Bu sistemle eriyik metalin kısa devreli geçişini, iri damlacıklı geçişini ve sprey halindeki transferini görmek ve izlemek mümkün olmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REAL TIME OBSERVATION OF GAS METAL ARC WELDING ARC BY MEANS OF AN OPTICAL SYSTEM Öztürk, Orhan M.S., Department of Metallurgical & Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Alpay Ankara January 1997, 97 pages An apparatus has been designed and constructed to observe the real time welding-arc and metal transfer during welding which makes possible to observe the effect of welding parameters on welding arc characteristics. Typical welding parameters are arc current, arc voltage, wire-feed speed, travel speed, welding distance and welding shielding gas. These parameters control the penetration, bead width, bead height, arc stability, deposition rate and weld soundness. Real time observation of the arc, projected on a screen by means of an optical system, would be an extremely helpful tool for the education of welding training. The observation of the short-circuit transfer, globular drop transfer, globular repelled transfer, drop spray transfer and streaming spray transfer are all possible with the designed system.