Parameter estimation of some discrete trivariate distriations and applications of these distributions
Üç boyutlu kesikli dağılımların parametre tahminleri ve bu dağılımların uygulamaları
- Tez No: 68445
- Danışmanlar: DR. A. SEVTAP SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Üç Boyutlu Bernoulli Dağılımı, Üç Boyutlu Binom Dağılımı, Üç Boyutlu Hipergeometrik Dağılımı, En Çok Olabilirlik Tahmin Yöntemi, Lagrange Çarpanları, Monte Carlo Benzetim Yöntemi. VI, Trivariate Bernoulli Distribution, Trivariate Binomial Distribution, Trivariate Hypergeometric Distribution, MLE, Lagrangian Multipliers, Monte Carlo Simulation Method. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
oz ÜÇ BOYUTLU KESİKLİ DAĞILIMLARIN PARAMETRE TAHMİNLERİ VE BU DAĞILIMLARIN UYGULAMALARI Özmen, Mehmet Yüksek Lisans, İstatistik Bölümü Tez Yöneticisi : Dr. A. Sevtap Selçuk Ocak 1997, 98 Sayfa Bu çalışmanın amacı, En Çok Olabilirlik Yöntemini kullanarak üç boyutlu Binom, Poisson ve Hipergeometrik dağılımların parametrelerini tahmin etmektir. Üç boyutlu Binom dağılımının parametre tahminleri Lagrange Çarpanlar Yöntemi kullanılarak hesaplanmıştır. Bunun yanında, üç boyutlu Poisson dağılımının parametreleri En Çok Olabilirlik Yöntemi doğrudan kullanılarak bulunmuştur. Ayrıca, üç boyutlu Binom ve üç boyutlu Hipergeometrik dağılımları arasındaki ilişki kullanılarak, Hipergeometrik dağılımın parametrelerinin En Çok Olabilirlik Tahmin Edicileri hesaplanmıştır.Üç boyutlu dağılımlar gerçek hayattaki bazı problemlerin istatistiksel olarak tanımlanmasında kullanılabilirler. Bu amaçla, Monte Carlo Rassal Sayı Üretim Metodu kullanılarak üç boyutlu Binom ve üç boyutlu Hipergeometrik dağılımlar için Monte Carlo Benzetim Metodu kullanılarak programlar geliştirilmiştir. Bu yazılım programları, TBINOM ve THYPER Fortran dilinde programlanmışlardır. Daha sonra bu dağılımlara uyan bazı gerçek yaşam uygulamaları sunulmuştur..
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PARAMETER ESTIMATION OF SOME DISCRETE TRIVARIATE DISTRIBUTIONS AND APPLICATIONS OF THESE DISTRIBUTIONS Özmen, Mehmet M. S., Department of Statistics Supervisor: Dr. A. Sevtap Selçuk January 1997, 98 Pages The objective of this study is to derive the Maximum Likelihood Estimators (MLE) of parameters of trivariate Binomial, trivariate Poisson and trivariate Hypergeometric distributions. The Lagrangian Multipliers method is used to calculate MLE of parameters of trivariate Binomial distribution. The parameter estimation of trivariate Poisson distribution is derived by the method of MLE, directly. Using the relationship between trivariate Binomial and trivariate Hypergeometric distributions, parameter estimation of trivariate Hypergeometric distribution are also derived. mTrivariate distributions can be used to describe some real life problems statistically. For this aim, the simulation programs are extended for trivariate Binomial and trivariate Hypergeometric distributions by using Monte Carlo Simulation method. Software programs, TBINOM and THYPER, are coded in Fortran language for this purpose. Some real life applications of these distributions are presented.