A Generic performance measurement model for touristic enterprises and an implementation
Turistik kuruluşlar için bir performans ölçümü modeli ve bir uygulama
- Tez No: 68481
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL SAYIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Performans ölçümü, konaklama endüstrisi, yumuşak sistemler, dengeli puan kartı, performance measurement, hospitality industry, soft systems, balanced scorecard 111
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZ“ TURİSTİK KURULUŞLAR İÇİN BİR PERFORMANS ÖLÇÜMÜ MODELİ VE BİR UYGULAMA ”KONT, Sami Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Erol SAYIN Eylül 1997, 155 Sayfa Şu anda Türkiye'de konaklama kuruluşlarının performansı konusunda veri eksikliği yöneticilerin yaptığı işler hakkındaki bilgiyi geçmiş yıllarla karşılaştırarak ve bütçe artı eğilimlerini izleyerek edinmeye zorluyor. Bu çerçevede turistik kuruluşlar için her işletmenin özel niteliklerini dikkate alan ve aynı zamanda bilgi fazlalığını önleyen bir genel performans modeli önerilmiştir. Performans modelinin bir yumuşak sistemi olarak modellenmesi ise hizmet endüstrisinin yoğun insan faktörünü içermesi düşüncesine dayanır. Uygulanan örnek modellenme, esneklik ve devir yaklaşımı öğrenme yeteneğini sağlar. Direktifler çok kriterli performans değerlendirme yaklaşımları aracılığıyla yapılıyor ( Dengeli puan kartı, ilgili kişilerin istekleri, büyüme veya verimlilik stratejileri ) ve ayrıca organizasyon seviyesi dikkate alınarak önerilir.Yöneticilerin tanıdığı ve kolay anlaşılır, zengin bilgi veren arayüzüne sahip olan bir yazılımın kabuledilebilirlik ve kullanılabilirlik ihtimalini yükselttiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT 'A GENERIC PERFORMANCE MEASUREMENT MODEL FOR TOURISTIC ENTERPRISES AND AN IMPLEMENTATION" KONT, Sami M. S., Department of Industrial Engineering Assoc. Prof. Dr. Erol SAYIN December 1997, 155 pages Lack of performance data about hospitality enterprises in Turkey at present confines managers to obtain precious feedback about their work through comparison against past performance, budgets and observation of trends. In this context a generic performance measurement model for touristic enterprises is proposed, which allows for each business unit's unique characteristics and prevents information overload. Modeling the measurement model as a soft system takes account of the high human factor content of service industries. The adapted prototype approach supplies flexibility and the life cycle approach learning ability. Guidelines are given by means of the inclusion of multi-criteria performance evaluation approaches (Balanced Scorecard, stakeholders' interests, growth versus productivity strategies) and attention to organizational level. The likelihood of acceptance and usage is thought to be increased by designing software that is both (probably) familiar to most managers and equipped with an easy-to-understand, information-rich user interface.