Computer simulation of resin transfer molding process
Reçine geçiş kalıplaması yönteminin bilgisayarla simülasyonu
  1. Tez No: 68483
  2. Yazar: TÜLAY ÖZGÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET A. AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Reçine Geçiş Kalıplaması (RGK), akış simülasyonu, akış cephesi, reçine giriş ve çıkış kapılan, sonlu eleman/kontrol hacim yöntemi, Resin Transfer Molding (RTM), filling simulation, flow front, gate and vent locations, finite element/control volume method
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
oz REÇİNE GEÇİŞ KALIPLAMASI YÖNTEMİNİN BİLGİSAYARLA SİMÜLASYONU Özgül, Tülay Yüksek Lisans Tezi, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet A. AKGÜN Ocak 1997, 100 sayfa Bu tezde Reçine Geçiş Kalıplaması (RGK) yönteminin bazı uygulamaları incelenmiştir. İnce kabuklu parçalardaki akışı simüle edebilmek için sonlu eleman/konrol hacim tabanlı bir bilgisayar programı kullamlmıştır. Sabit ve/veya değişen sıcaklık koşullan altında incelenmek üzere bir diktörtgen kutu ve bir I kesitli kiriş seçilmiştir. Giriş kapısında sınır koşulu olarak sabit basınç belirtilmiştir. Her iki parça için de eşyönlü geçirgenlik kabul edilmiştir. Kalıp kalınlığı kalıp boyunca sabit alınmıştır. Kutunun dolum simülasyonu üç farklı durum için yapılmıştır. Her bir durum için farklı yerlerde farklı türde giriş ve çıkış kapıları seçilmiştir. İçlerinden birdurum için polimerleşme ve ısıl etkiler de gözönüne alınarak akış simülasyonu yinelenmiştir. I kesitli kiriş, yöntemin uzun ve ince yapılarda uygulanabilirliğini görmek için modellenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER SIMULATION OF RESIN TRANSFER MOLDING PROCESS Özgül, Tülay M.S., Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet A. Akgiin January 1997, 100 pages In this study, some applications of Resin Transfer Molding (RTM) process is presented. An existing computer simulation code, based on the finite element/control volume approach, is used for the flow simulation of two Resin Transfer Molded thin shell parts. A rectangular box and an I section spar are chosen for examination under isothermal and/or non-isothermal conditions. Constant injection pressure is specified as a boundary condition at the inlet port(s). The permeabilities are taken as isotropic for both parts. The mold cavity thickness is uniform throughout the mold. IllFilling simulation of the box is carried out for three cases. Different types and locations of ports (inlets) and vents (outlets) are chosen in different cases. For one of the cases among them, the code is run taking into account the cure phenomenon and thermal effects. I section spar is simulated to grasp the effectiveness of the process on long and thin parts.