A Metallographic examination of liquid phase sintering of aluminum copper and aluminum zinc systems
Alüminyum bakır ve alüminyum çinko sistemlerinde sıvı faz sinterlemesinin iç yapısal incelenmesi
- Tez No: 68484
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGEHAN ÖGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Liquid Phase Sintering, Al-Cu, Al-Zn IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
öz ALÜMİNYUM - BAKIR VE ALÜMİNYUM - ÇİNKO SİSTEMLERİNDE SIVI FAZ SİNTERLENMESİNİN İÇYAPIS AL İNCELENMESİ ŞAHİNOĞLU, Ç. Evren Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Bilgehan ögel Ortak Tez Yöneticisi : Prof. Dr. ö. Tank Oğurtanı Ocak 1997, 84 sayfa Alüminyumun toz metalürjisi uzun yıllardır bu sektördeki araştırmacıların en önemli araştırma konularından biri olmuştur. Alüminyum herhangi başka bir elementle sinterlendiği takdirde pek çok kompozit uygulamasında anayapı malzemesi olarak kullanabilecektir. Alüminyumun bazı elementlerle sinterlenmesi sırasında numunelerde şekil değişimi meydana geldiği bir gerçektir. Bu çalışmada, sıvı faz sinterleme yöntemi kullanılarak Aluminyum-Bakır ve Aluminyum-Çinko toz sistemlerindeki sinterlenme davranışları incelenmiştir. Bu amaç ile saf bakır ve çinko tozlan, alüminyum tozu ile kanştınlmış, preslenerek katı+sıvı bölgesinde sinterlenmiştir. Alüminyum toz parçacıklarının çevrelerindeki ince fakat son derece kararlı oksit tabakası sinterleme işlemini önemli bir şekilde engellemiş fakat yüksek sıcaklıklarda oluşan sıvının bu tabakayı geçmesi ile birlikte sinterleme işlemi normal haline dönmüştür. Sıvı oluşum bölgelerinin kapsamlı metalografık incelemesi yapılmış, faz grafikleri ile sinterlenebilme özellikleri arasındaki ilişki araştınlmıştır. Sonuç olarak, Al-Cu sisteminin kolay bir şekilde sinterlenebileceği fakat faz grafiklerinde bugüne kadar üzerinde pek durulmayanbaza kısıtlamalar sebebiyle Al-Zn sisteminde sinterleme işleminin güç olacağı belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Sıvı Faz Sinterleme Yöntemi, Al-Cu, Al-Zn vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A METALLOGRAPHIC EXAMINATION OF LIQUID PHASE SINTERING OF ALUMINUM-COPPER AND ALUMINUM-ZINC SYSTEMS Şahinoğlu, Ç. Evren M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Bilgehan Ogel Co-Supervisor : Prof. Dr. Ö. Tarık Oğurtanı January 1997, 84 pages Aluminum powder metallurgy has been a topic of interest for many years. Since the success of sintering aluminum with any element would make the use of this new structure as a suitable matrix material for may composites, investigations has been carried out to sinter Al with a suitable element with a suitable process. This study covers the liquid phase sintering behavior of Aluminum - Copper and Aluminum - Zinc systems. For this purpose, elemental copper and zinc powders are mixed with aluminum powder, compacted and sintered in liquid+solid two phase region. Although, it was not considered possible to completely sinter aluminum powder because of the thin but highly stable AI2O3 scale on its surface. However, in the compaction process, the oxide scale was broken up by the plastic deformation of the aluminum powder itself, making possible for sintering to be achieved to a certain extend even by the conventional sintering method. A trend for densification densification was observed in Al-Cu specimens. However, in Al-Zn densification could not be achieved. In Al-Cu system, specimens give indications of the presence of liquid during sintering stage and liquid formed wets the stable oxide layer around Al particles. In Al-Zn system there was no evidence infor liquid formation. And a detailed metallographic examination indicated that their phase diagrams are very important of Al-Cu and Al-Zn systems.