Solucan gübresi (vermikompost) uygulamaları ve bakteri inokulasyonunun organik bakla (Vicia faba L.) yetiştiriciliğinde verim, verim öğeleri ve çevre üzerine etkisi
The effects of yield, qality and environment of rhizobium inoculation and different vermicompost doses on broad bean (Vicia faba L.) in fethiye conditions
- Tez No: 684897
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM TOĞAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bakla, Bakteri inokulaasyonu Solucan gübresi, Verim, Kalite, Çevre, Broad Bean, Bacterial inoculation, Vermicompost, Yield, Quality, Environment
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Araştırma, Muğla/Fethiye ekolojik koşullarında bakteri aşılama ve farklı solucan gübre dozlarının baklada verim, kalite ve çevre ile ilgili karakterlere etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Deneme, Kayaköy'de çiftçi tarlalarında, Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre üç tekrarlamalı olarak 2018-2019 yetiştirme sezonunda yürütülmüştür. Çalışmada bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, bitkide dal sayısı, bitkide bakla sayısı, bitkide tane sayısı, baklada tane sayısı, birim alandaki tane verimi, hasat indeksi, yüz tane ağırlığı, protein oranı, nodül sayısı ve nodül ağırlığı incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, en yüksek birim alan tane verimi bakteri aşılama ve 500 kg/da solucan gübresi uygulamasından elde edilirken, en düşük birim alan tane verimi kontrol uygulamasından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted to determine effects of and different vermicompost manure doses on the yield and some yield components in chickpea in Muğla/Fethiye ecological conditions. Experiment was laid out in randomized Split Blocks Design with three replicates at the fields of farmer 2018-2019 growing seosons in Kayaköy. In the study were investigated the plant height, first pod height, branch number per plant, pod, seed number and per plant, seed number per pod, seed yield per unit, harvest index, 100-seed weight protein ratio in seed, number of nodules and weight of nodules. According to results of the study, while the highest seed yield per area was obtained from Rhizobium inoculation and 500 kg/da vermicompost manure dose, the lowest seed yield per area was obtained from control application.