Spinal kord yaralanmalı hastalarda rehabilitasyon hastanesi beklentileri
Rehabilitation hospital expectations in patients with spinal cord injury
  1. Tez No: 684903
  2. Yazar: MÜCAHİT ATASOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EVRİM COŞKUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Spinal kord yaralanması, rehabilitasyon hastanesi, beklenti, Spinal cord injury, rehabilitation hospital, expectation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu çalışmamızın amacı spinal kord yaralanması sonrası engelli hale gelen bireylerin uzun süren rehabilitasyon süreçleri ile ilgili ideal rehabilitasyon merkezinden beklentilerini öğrenmektir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel klinik araştırma olarak planlanan bu çalışma için, 08 Temmuz 2020-08 Ekim 2020 tarihleri arasında, 18 yaş üstü daha önce rehabilitasyon programına alınmış spinal kord yaralanmalı hastalar dahil edildi. Online olarak hazırladığımız 50 soruluk“Omurilik Felçlilerine Göre Rehabilitasyon Hastanesi Nasıl Olmalı?”anketini sosyal medya(facebook, twitter, instagram vs) üzerinden spinal kord yaralanmalı hastalara özel açılmış platformlarda ve servisimizdeki hastalarla paylaşarak uyguladık. Katılımcıların demografik verileri kaydedildi. Bulgular: Katılımcıların 70'i erkek 50'si kadın idi. Yaş ortalaması 37,47±11,63 idi. 79 hasta evli 41 hasta bekar idi. Eğitim durumlarına göre 95 hasta lisans altı, 25 hasta üniversite ve üstü eğitim almıştı. Spinal kord yaralanma tarihinden itibaren geçen süre 20 hastanın 2 yıldan az ve 100 hasta için 2 yıldan fazla idi.“Odanın içinde wc ve banyo olmalı mı?”sorusu en yüksek kesinlikle olmalı cevabı verilen soru idi(%89). Rehabilitasyon unsurlarından en çok istenen robotik rehabilitasyon ve psikolojik destek iken seksüel rehabilitasyona ilgi diğerlerinden az idi. Yapılan korelasyon analizlerinde yaşlı hastalar daha fazla özelleşmiş servis ve poliklinik olmalı cevabını verdi. Hastalar en çok akülü tekerlekli sandalye ücretlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) tarafından tamamının ödenmesini istediğini belirtti. Sonuç: Rehabilitasyon merkezi planlanırken ve işletilirken ilgili hastaların ihtiyaç ve istekleri de dikkate alınmalıdır. Hastaların özelleşmiş servisler, uygun servis( rampa ve asansör gibi), robotik rehabilitasyon ve açık alan ihtiyaçları göze çarpmaktadır. Ayrıca seksüel rehabilitasyonun önemi ve gerekliliği hastalara aktarılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to learn the expectations of individuals who become disabled after spinal cord injury from the rehabilitation hospital regarding the long-term rehabilitation processes. Materials and Methods: In this cross-sectional clinical research, patients with spinal cord injury who were previously hospitalized in a rehabilitation hospital over the age of 18 were included. The study was carried out between 08 July 2020 and 08 October 2020. We have prepared an online survey consisting of 50 questions. The answers were collected by sharing the survey on social media platforms'(facebook, twitter, instagram etc.) special opened pages for spinal cord injury patients and with the patients in our service. Demographic data of the participants were recorded. Data were evaluated with chi-square and correlation analysis. Results: 70 of the participants were male and 50 were female. The mean age was 37.47±11.63 years. 79 patients were married, 41 patients were single. According to their educational status, 95 patients had a high school education or below and 25 patients had university or higher education. The time from the date of spinal cord injury was less than 2 years in 20 patients and more than 2 years in 100 patients.“Should there be a WC and a bathroom in the room?”was the one with the highest“definitely must”answer(%89). While robotic rehabilitation and psychological support were the most requested rehabilitation elements, interest in sexual rehabilitation was less than the others. In the correlation analysis, the elderly patients answered that they should have more specialized services and outpatient clinics. The device that the patients most wanted to be paid by the Social Security Institution (SGK) was the battery powered wheelchair. Conclusion: While planning and operating the rehabilitation hospital, the needs and wishes of the patients should be taken into consideration. Patients' needs for specialized services, appropriate services (such as ramps and elevators), robotic rehabilitation and open space are prominent. In addition, the importance and necessity of sexual rehabilitation should be conveyed to patients.