Deneysel diabet oluşturulan ratlarda finasteride'nin oksidatif stres ve apoptozis üzerine etkileri
Effects of finasteride on oxidative stress and apoptosis in experimental diabetes induced rats
- Tez No: 684965
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK AKŞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan, apoptozis, finasteride, rat, Antioxidant, apoptosis, finasteride, rat
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Diyabet insülin eksikliği veya insülinin etkisiz kalması sonucu meydana gelen kronik metabolik bir sendromdur. Reaktif oksijen türlerinin yapımı ve yıkımı arasındaki dengeyi bozan hiperglisemi, oksidatif stresi çeşitli mekanizmaları tetikleyerek ortaya çıkardığı düşünülmektedir. Çalışmada ratlarda deneysel olarak oluşturulan diyabet modelinde 5α-redüktaz enzim inhibitörü olan Finasteridenin oksidatif stres, apoptozis ve antioksidanlar üzerine olan etkilerini araştırmak amaçlandı. Bu çalışmada 32 adet Sprague Dawley cinsi erkek rat 4 gruba ayrıldı. Kontrol (Fizyolojik tuzlu su 0.2 ml i.p. yolla tek doz), Diyabet (Streptozotosin 50 mg/kg dozda 0.2 ml i.p. yolla tek doz), Finasteride (Finasteride 14 gün 30 mg/kg dozda gavaj yoluyla fizyolojik tuzlu su içerisinde), Diyabet+Finasteride (Streptozotosin 50 mg/kg dozda 0.2 ml i.p. yolla tek doz+Finasteride 14 gün 30 mg/kg dozda gavaj yoluyla fizyolojik tuzlu su içerisinde) grubu olarak belirlendi. Kontrol grubu ile diyabet grubu karşılaştırıldığında istatiksel olarak malondialdehid düzeyinde anlamlı bir artış, süperoksit dismutaz ve total antioksidan seviyelerinde anlamlı bir azalma, diyabet+finasteride grubu diyabet grubuyla karşılaştırıldığında istatiksel olarak malondialdehid düzeyinde anlamlı bir azalma, süperoksit dismutaz ve total antioksidan seviyelerinde ise anlamlı bir artış olduğu görüldü. Pankreasın histopatolojik incelemesinde diyabet grubunda; endokrin komponentte Langerhans adacık hücre dejenerasyonu, atrofisi ve konturlarında düzensizleşme ile stoplazmik kısımda vakuolizasyon, piknotik hücrelerde histolojik hasar olduğu, Diyabet+Finasteride grubunda ise ılımlı bir düzelme tespit edildi. İmmunohistokimyasal değerlendirme sonucunda diyabet grubunda kontrol grubuna göre apoptozisin arttığı (Bcl-2 de düşüş, Bax da artış), diyabet+finasteride grubunda ise diyabet grubuna göre önemli bir değişikliğin olmadığı gözlendi. Sonuç olarak; Finasteride uygulamasının diyabette antioksidan ve koruyucu etkisinin düşük düzeyde olduğu, anti-apoptotik etkisinin ise istatiksel açıdan anlamlı olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Diabetes is a chronic metabolic syndrome that occurs as a result of insulin deficiency or ineffectiveness. Hyperglycemia, which disrupts the balance between the production and destruction of reactive oxygen species, is thought to cause oxidative stress by triggering various mechanisms. In this study, it was aimed to investigate the effects of Finasteride, a 5α-reductase enzyme inhibitor, on oxidative stress, apoptosis and antioxidants in an experimental diabetes model in rats. In this study, 32 Sprague Dawley male rats were divided into 4 groups. Control (Physiological saline 0.2 ml ip single dose), Diabetes (Streptozotocin 50 mg/kg 0.2 ml ip single dose), Finasteride (Finasteride in physiological saline 30 mg/kg 14 days by gavage), Diabetes+Finasteride (Streptozotocin 50 mg/kg 0.2 ml ip single dose+Finasteride in physiological saline 30 mg/kg 14 days by gavage) determined as a group. Statistically significant increase in malondialdehyde level, significant decrease in superoxide dismutase and total antioxidant levels in the diabetes group compared to the control group. Diabetes+finasteride group was compared with the diabetes group, a statistically significant decrease in malondialdehyde level and significant increase in superoxide dismutase and total antioxidant levels were observed. In the histopathological examination of the pancreas, in the diabetes group; Langerhans islet cell degeneration in the endocrine component, atrophy and irregularity in the contours, vacuolization in the cytoplasmic part, and histological damage in the pycnotic cells. In the diabetes+finasteride group a modest improvement was observed histopathologically. It was observed that apoptosis increased (decrease in Bcl-2, increase in Bax) in the diabetes group compared to the control group, and there was no significant change in the diabetes+finasteride group compared to the diabetes group immunohistochemically. As a result; It was determined that the antioxidant and protective effects of Finasteride application in diabetes were low, and the anti-apoptotic effect was not statistically significant.