Türkiye'de imar hakkı aktarımı yönteminin uygulanabilirliğinin incelenmesi: patara özel çevre koruma bölgesi örneği
Investigation of the applicability of the transfer of development right method in Turkey: An example of patara special environmental protection area
  1. Tez No: 685116
  2. Yazar: SAADET YEŞİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İmar hakkı aktarımı, aktaran bölge, aktarım bölgesi, özel çevre koruma, Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi, Transfer of Development Right, Sending Zone, Transfer Zone, Special Environmental Protection, Patara Special Envionmental Protection Area
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geomatik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Doğal, kültürel ve tarihi değerlerin korunması esnasında mülkiyet hakkının tamamen ya da kısmen sınırlandığı görülmektedir. Bu durumda ortaya çıkan hak mağduriyetlerinin engellenmesi amacıyla başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde imar hakkı aktarımı (İHA) yöntemi kullanılmaktadır. İHA aracının Türkiye mevzuatına girişi, 2004 yılında 5226 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile gerçekleşmiştir. Bu çalışmada İHA modelinin genel olarak tanıtılması ve özel çevre koruma bölgesi (ÖÇKB) örneğinde Türkiye için uygulanabilirliğinin irdelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, öncelikle, korunan alan ve ÖÇKB terimleri açıklanmış; imar hakkı aktarımı yönteminin çeşitli tanımlamaları yapılarak İHA kavramı, tarihsel gelişimi, temel unsurları ve koruma ile olan ilişkisi yönleriyle incelenmiş; yöntemin Türkiye mevzuatındaki yeri ve uluslararası örnek uygulamalara değinilerek, Türkiye için örnek oluşturabilecek xiv detaylar belirlenmiş; ülkemizdeki koruma alanlarında uygulanan diğer yöntemlerle karşılaştırılması yapılarak olumlu ve olumsuz yönleri ortaya konulmuş; Patara ÖÇKB'de seçilen pilot bir alanda örnek uygulamaya yer verilmiş ve İHA'nın ÖÇKB'lerde uygulanabilirliği irdelenmiştir. Bu çerçevede anket çalışması gerçekleştirilmiş, çalışmanın sonuçları yapılan örnek uygulamada dikkate alınmıştır. Sonuç olarak, İHA yönteminin Türkiye'de uygulanabilirliği için yeterli yasal, sosyal ve ekonomik koşullarının oluşması gerekliliği, yoksa yapılan uygulama ile mülkiyet hakkı ihlali, memnuniyetsizlik, zaman kaybı, ekonomik kayıp gibi yasal ve toplumsal açıdan olumsuz sonuçlar ortaya çıkabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is observed that the right of property is fully or partially constrained at the protection of natural, cultural and historical values. In order to prevent the victimization of rights that arise in this case, the method Transfer of Development Right (TDR) was utilized in many parts of the world, primarily in the United States. TDR method was began to use in Turkey's legistration in 2004 through The Law on Amendments to Various Laws, No. 5226 Law on the protection of cultural and natural assets. In this study, it is aimed to introduce the TDR model in generally and to examine its applicability for Turkey in the example of a special environmental protection area (SEPA). For this purpose, first of all, the terms protected area and SEPA were explained; the concept of TDR, its historical development, its basic elements and its relationship with protection were examined by making various definitions of the method of transfer of development right by mentioning the place of the method in Turkish legislation and international best practices. Details that could set an example for Turkey were determined; the positive and negative aspects of it were revealed by comparing it with other methods applied in conservation areas in our country; a sample xvi application was included in a selected pilot area in SEPA of Patara and the applicability of TDR in SEPA were examined. In this framework, a focus group study was carried out, and the results of the study were taken into account in the sample application. As a results, it has been determined that for the applicability of the TDR method in Turkey, it is necessary to create sufficient legal, social and economic conditions, otherwise, negative legal and social consequences such as violation of property rights, dissatisfaction, loss of time and economic loss may occur with the application.