Effect of dividend policy on organization performance: A case study of the nigerian banking sector
Temettü politikasının organizasyon performansına etkisi: Bankacılık sektörüne ilişkin bir durum çalışması
  1. Tez No: 685170
  2. Yazar: AYODEJI PAUL OTENIYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGİNBAY UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Temettü ödemesi, Temettü Getirisi, ROE ve ROA, Dividend payout, Dividend Yield, ROE, and ROA
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Araştırmanın temel amacı, temettü politikasının Nijerya'daki banka performansı üzerindeki etkisini analiz etmektir. WEMA Bank Nigeria PLC'den alınan ikincil veri kaynağı kullanıldı. Veriler, banka mali tablosunun çeşitli denetlenmiş yayınlarından toplanmıştır. Veriler, bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkene karşı etkisini yakalamak için regresyon analizi, ARDL eşbütünleşme ve vektör otoregresif olmak üzere farklı tahmin teknikleriyle analiz edildi. uzun vadeli ilişkiyi yakalamak için analiz kullanıldı. Çalışma değişkenlerinin nedensel etkisini incelemek için ikili granger nedensellik de kullanılmıştır. Analizden elde edilen bulgular, özkaynak getirisi ve varlık getirisinin ilk farktan sonra sabit olduğunu, temettü getirisi ve temettü ödeme oranının aynı seviyede sabit olduğunu ortaya koymuştur. Bağlı test, uzun vadeli ilişkilerin bulunmadığına dair sıfır hipotezinin reddedilemediğini, çünkü t-istatistik değeri sırasıyla %10, %5 ve %1'deki kritik sınır değerlerinden daha düşük olduğunu bildirdi. Temettü getirisi, özkaynak getirisini etkilemeye olumsuz ve önemsiz bir şekilde katkıda bulunur. DPR pozitifti ancak çalışma dönemi boyunca öz sermaye getirisini etkilemek için önemsizdi. ARDL bağlı testi, t-istatistik değeri sırasıyla %10, %5 ve %1'deki kritik sınır değerlerinden daha fazla olduğu için, uzun dönemli ilişkilerin olmadığı boş hipotezinin reddedildiğini göstermiştir. Çalışma, temettü getirisinin (DY) varlık getirisini (ROA) etkilemeye olumsuz ve önemsiz bir şekilde katkıda bulunduğu, temettü ödeme oranının ise ROA'yı etkilemeye olumlu ve önemli bir katkıda bulunduğu sonucuna varmıştır. Bu arada, değişkenler arasında uzun vadeli bir ilişki yoktur. Ayrıca, temettü getirisinin özkaynak getirisini etkilemeye olumsuz ve önemsiz bir şekilde katkıda bulunduğu ve temettü ödeme oranının olumlu olduğu, ancak çalışma dönemi boyunca özkaynak getirisini etkilemek için önemsiz olduğu ve değişkenler arasında uzun vadeli bir ilişki olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This investigation analyzed the effect of the dividend policy on bank performance in Nigeria. Secondary source of data was employed which was sourced from WEMA Bank Nigeria PLC. The data was gathered from the various audited publications of the bank financial statement. The data was analyzed with different estimation techniques ranging from regression analysis was employed to capture the impact of the independent variables as against the dependent variable, ARDL models and its bound test and vector autoregressive analysis (VAR) were used to capture the long-run relationship. While pairwise granger causality was also used to examine the causal effect of the study variables. The findings from the analysis found that return on equity and return on asset were stationary after first difference while dividend yield and dividend payout ratio were stationary at level. The bound test reported that the null hypothesis that no long-run relationships exist failed to be rejected since the t-statistic value is lower than the critical bound values at 10%, 5%, and 1% respectively. The dividend yield contributes negatively and insignificantly to influence return on equity. DPR was positive but insignificant to influence return on equity during the study period. The ARDL bound test showed that the null hypothesis that no long-run relationships exist was rejected since the t-statistic value is more than the critical bound values at 10%, 5%, and 1% respectively. The study concluded that dividend yield (DY) contributes negatively and insignificantly to influence return on asset (ROA) while dividend payout ratio contributes positively and significantly to influence ROA. Meanwhile, no long-run relationship exists between the variables. It was also concluded that dividend yield contributes negatively and insignificantly to influence return on equity and dividend payout ratio was positive but insignificant to influence return on equity during the study period and there is no long-run relationship between the variables.