Air quality impacts of various heating systems in Ankara
Farklı ısınma sistemlerinin Ankara'da hava kalitesi üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 68544
  2. Yazar: FİLİZ YAVUZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. SERPİL KAYIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hava Kalitesi, Kentsel Hava Kirlenmesi, Evsel Isınmada Elektrik Enerjisi, Kükürtdioksit, Azotoksitler, Partiküler Madde, Air Quality, Urban Air Pollution, Electricity use in Domestic Heating, Sulphur Dioxide, Nitrogen Oxides, Suspended Particulate Matter. in
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada, halihazırda evsel ısınma amacıyla kullanılan yakma sistemleri ile elektrik kullanımı alternatifinin hava kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. 1991-1992 kış sezonu için Ankara'da evsel ısınma amacıyla kullanılan enerji miktarı, yakıt tüketimi ve yakma sistemlerinin özellikleri dikkate alınarak söz konusu döneme ilişkin hava kalitesi ölçüm sonuçlan verilmiştir. Kent ortamında, evsel ısınmada elektrik enerjisi alternatifinin hava kalitesi etkilerinin tahmininde ise Industrial Source Complex-Short Term (ISCST) benzetim modelinden faydalanılmışlar. Model, bir dizi senaryo kapsamında iki farklı yakma teknolojisine sahip termik santral ve Ankara içi ve çevresinde altı farklı yer seçeneği için, SO2, NOx ve partiküler madde yer seviyesi konsantrasyonlarının hesaplanmasında kullanılmıştır. Bu çalışmada, evsel ısınmadan kaynaklanan mevcut hava kirliliği ile elektrik kullanımı alternatifinin yaratacağı potansiyel hava kirliliği düzeylerinin bir karşılaştırılması yapılmış; elektrik kullanımı alternatifinin yaratacağı potansiyel yer seviyesi S02, NOx ve SPM konsantrasyonlarının, 1991-1992 kış sezonu ölçüm sonuçlarına göre önemli ölçüde düşük olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, existing air quality effects of the current domestic heating systems and the case of electricity use for domestic heating in Ankara have been analyzed. For the winter season 1991-1992 heat energy used in Ankara for domestic heating has been calculated by taking into account the fuel use and characteristics of the combustion systems, and the air quality measurement results have been presented. For the hypothetical case of electricity use instead of the current domestic heating systems in the city, Industrial Source Complex-Short Term (ISCST) dispersion model has been used for six different site alternatives in and around the city and for two thermal power plants having different combustion technologies and emission characteristics in order to investigate the ground level concentrations of SO2, NOx and SPM. The comparison of air pollution levels of current status with the electricity use alternatives considered in this study showed that potential ground level concentrations of SO2, NOx and SPM should be expected to be substantially lower in the case of electricity use for 1991-1992 winter season in the city of Ankara.