Rural electrification with solar powered mini-grids and stand-alone solar system installations: Case of Somalia
Güneş enerjili mini şebekeler ve bağımsız güneş sistemi tesisatları ile kırsal elektrifikasyon: Somali örneği
- Tez No: 685446
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN ZORLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kırsal Elektrifikasyon, HOMER modeli, Mini gird, güneş, bağımsız güneş sistemi, Rural Electrificatıon, HOMER model, Mini gird, solar, standalone solar system
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Sahra altı Afrika'nın birçok yerinde elektriğe erişim hala uzak bir hayal olmaya devam ediyor. Enerji sektöründe Somali, bölgedeki en az gelişmiş ülkelerden biridir. Özellikle kırsal alanlarda, elektrifikasyon oranı en düşüktür, elektrik maliyeti yüksektir, elektrik üretimi için Somali ithal petrol ürünlerine bağlı ve yemek pişirme biyokütle kaynaklarına dayanıyor ve nüfusun sadece küçük bir kısmı güvenli, güvenilir, ve uygun fiyatlı enerji hizmetleri bulunmaktadır. Genel olarak, kırsal alanlardaki nüfus, yüksek oranda yoksul hanelerden ve düşük nüfus yoğunluğundan oluşmaktadır. Bu nedenle, elektrik dağıtım şirketleri veya özel yatırımcıların bu köylere elektrik hizmeti sunmaları için cazip ekonomik faydalar bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu çalışma, Somali'nin kırsal bölgelerinde güneş enerjisiyle çalışan mini şebeke ve bağımsız güneş sistemi kurulumlarını tanıtmmak için teknik ve ekonomik zorluklar ortaya koymaktadır. Kırsal bir alanda elektrik yükü sağlamak için güneş enerjisiyle çalışan mini şebeke ve bağımsız güneş sistemi düşünülmüştür. şebekeden bağımsız bir sistem tasarlamak için iyi bilinen ücretsiz bir HOMER modelleme aracı kullanılmıştır. Doğrudan yüke elektrik sağlamak için güneş enerjisi birincil kaynak olarak kabul edilir ve fazla üretim olduğunda elektrik depolama için bir pil bankası düşünülür. Bu güç sisteminin tasarımı sırasında aydınlatma, fan, okul ve sağlık ocağı ekipman yükü, televizyon, radyo için topluluğun yükü önerilmiş ve sistemin elektrik yükü, iklimsel veri kaynakları temel alınarak simülasyon ve optimizasyonu yapılmıştır. , güç bileşenlerinin ekonomisi ve diğer parametreler. Son olarak, topluluklar topluluğu için güneş enerjisiyle çalışan bir mini şebeke geliştirildi ve kümelenmiş binalar için bağımsız bir güneş sistemi de geliştirildi. Daha fazla araştırma için sınırlamalar, kullanılabilirlik ve alanlar da belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Access to electricity still remains a distant dream in many parts of sub-Saharan Africa. In the energy sector, Somalia is one of the most underdeveloped in the region. Especially in rural areas, the rate of electrification is the lowest with the high cost of power, for electricity generation, Somalia depends on imported petroleum products, and cooking relies on biomass resources, and only a small fraction of the population has safe, reliable, and affordable energy services. Generally, the population in rural areas is composed of a high percentage of poor households and low population density. For this reason, there are not attractive economic benefits for electricity supply utilities or private investors to offer electricity services to these villages. So this work presented technical and economic challenges for introducing solar-powered mini-grid and stand-alone solar system installations in Somalia's rural areas. Solar-powered mini-grid and stand-alone solar system have been considered for supplying an electrical load in a rural area.to design an off-grid system a well-known freeware HOMER modeling tool has been used. To supply electricity directly to the load solar energy is considered as the primary source and when excess generation happens a battery bank is considered for electrical storage. During the design of this power system the community's load has been suggested for lighting, fan, school, and health clinic equipment load, television, radio, and the simulation and optimization of the system were done based on the electrical load, sources of climatic data, the economics of the power components and other parameters. Finally, a solar-powered mini-grid is developed for a collection of communities and a standalone solar system for clustered buildings is also developed. For further research, the limitations, availability, and areas have also been identified.