Avrupa Birliğine katılım sürecinde Kuzey Makedonya'nın yaşadığı ulusal ve tarihsel sorunlar
National and historical problems of North Macedonia in the process of accession to the European Union
  1. Tez No: 685869
  2. Yazar: KJANI HALID
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYFER GENÇ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kuzey Makedonya, Katılım, North Macedonia, Accession
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Kuzey Makedonya'nın AB'ye katılım çabaları, son yılların en tartışmalı sürecidir. AB Komisyonu üyelik müzakerelerinin üst üste birkaç yıldır başlatılmasını tavsiye etmesine rağmen, Yunanistan'ın itirazları ülkenin AB'ye katılımını engellemiştir. Haziran 2018'de, ülkenin adını Kuzey Makedonya Cumhuriyeti olarak değiştirme anlaşmasının bir parçası olarak Yunanistan vetosunun geri çekilmesinin ardından, Bazı Üye Devletler, Kuzey Makedonya'da yolsuzluk ve hukukun üstünlüğü konusunda endişelerini dile getirirken, diğerleri jeopolitik nedenlerle genişlemeyi desteklemeye ve Batı Balkanlar'da artan Rus ve Çin etkisine karşı koymaya karar vermişlerdir. Bu bağlamda, Avrupalı bakanlar, bir dizi koşulun yerine getirilmesi halinde Makedonya'nın AB üyelik müzakerelerinin Haziran 2019'da başlamasına karar vermişlerdir. Ancak, Bulgaristan, Kasım 2020'de, Kuzey Makedonya ile AB üyelik müzakerelerini başlatma kararını veto ederek, ülkeyi, AB yolunda ilerlemesini dolaylı olarak etkilemiştir. Bu çalışmada, Kuzey Makedonya'nın AB ilişkileri ve katılımındaki genel durumu, Yunanistan'la on yıllardır devam etmiş olan isim sorununun çözümü, Bulgaristan'ın ülkenin katılımına engeli ve diğer diş faktörlerin ülkenin katılımına etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
North Macedonia's EU accession efforts are the most controversial process in recent years. Although the EU Commission has recommended that membership negotiations has to be opened for several years in a row, Greek objections have prevented the country from joining the EU. In June 2018, following the withdrawal of the Greek veto as part of the agreement to rename the country to the Republic of North Macedonia, some Member States expressed their concerns over corruption and the rule of law in North Macedonia, while others continued to support enlargement for geopolitical reasons and to increase the growing concern in the Western Balkans to resist Russian and Chinese influence in the area. In this context, European ministers have decided that Macedonia's EU accession negotiations will start in June 2019 if a set of conditions are met. However, Bulgaria indirectly affected the country's progress towards the EU by vetoing its decision to open EU membership negotiations with North Macedonia in November 2020. In this study, the general situation of North Macedonia in EU relations and accession process, the solution of a decades-old name problem with Greece, Bulgaria's barrier to the country's accession and the effects of other external factors on the country's accession to EU were examined.