Flyback tip DA-DA dönüştürücü tasarımı
Flyback type DC-DC converter design
- Tez No: 685912
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ARİFOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Flyback dönüştürücü, anahtarlamalı güç kaynağı, transformatör, bastırma hücresi, Flyback converter, switch mode power supply, transformer, snubber circuit
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektronik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Günümüzde anahtarlamalı güç kaynakları yüksek verim, hızlı geçiş cevabı, yüksek güç yoğunluğu ve güvenilirliğinden dolayı endüstride tercih edilmektedir. Literatür araştırması yapıldığında birçok anahtarlamalı güç kaynağı topolojisine rastlanacaktır. Flyback dönüştürücü devre üzerindeki eleman azlığı ve ekonomik nedenlerden dolayı düşük gerilim ve orta seviyeli güç uygulamalarında diğer izoleli dönüştürücülere göre tercih edilmektedir. Bu tez çalışmasında 40W'a kadar güç verebilen verimi %75'in üzerinde olan bir flyback dönüştürücü tasarımı amaçlanmıştır. Tasarım başlangıcında flyback dönüştürücüsünün çalışma prensibi ve çalışma durumları incelenmiştir. İnceleme sonucunda tasarım için önce gerekli olan bağıntılar elde edilmiş daha sonra transformatör, kontrol devresi ve bastırma hücresi tasarımı için gerekli olan bağıntılar çıkartılmıştır. Gerekli olan bağıntılar çıkarıldıktan sonra güç kayıpları ve uygulama devre tasarımında kullanılan parametreler hesaplanmıştır. Hesaplanan değerler ile devrenin simülasyonu gerçekleştirilmiştir. Simülasyon sonuçları kullanılarak uygulama devresi tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Switch mode power supplies, which have high efficiency, fast transient response, high power density and reliability, are are currently preferred in industry. When the literature is researched, there are many switching power supply topologies. Flyback converter is preferred over other insulated converters in low voltage and medium power applications due to the lack of elements on the circuit and its economy. In this thesis, it is aimed to design a flyback converter that can power up to 40W and its efficiency is over 75%. At the beginning of the design, flyback converter the working principle and operating conditions are examined. As a result of the examination, the formulas required for the design have developed. Later, the formulas required for transformer, control circuit and snubber circuit have developed. After developing the necessary design formulas, the necessary parameters for power losses and application circuit design were calculated. The circuit is simulated with the calculated values. After analyzing the simulation results, the application circuit was designed.