Allerjik rinitli hastalarda allerjen immünoterapisinin regülatör B hücreler üzerine etkisi
The effect of allergen immunotherapy on regulatory B cells in patients with allergic rhinitis
  1. Tez No: 685920
  2. Yazar: MEHTAP ÜLKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT CAN KÜÇÜKSEZER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
  6. Anahtar Kelimeler: Allergic rhinitis, allergen, B regulatory cell, immunotherapy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İmmünoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Allerjik rinit (AR), IgE aracılı allerjik inflamasyon hastalığı olup tedavisinde farmakoterapi ve allerjene özgü immünoterapi (AİT) kullanılmaktadır. AİT mekanizmaları tam bilinmemekle birlikte, son yıllarda, regülatör T hücreleri (Treg) dışında başka baskılayıcı hücre alt gruplarının da immün tolerans katıldığını ortaya çıkarılmıştır. Farklı alt gruplarıyla regülatör B hücrelerinin (Breg) farklı hastalıkların patogenezine katıldığı öne sürülmektedir. AİT ile Breg hücre ilişkisini kanıtlamaya yönelik çalışmalar mevcut ama yetersizdir. Bu çalışmanın amacı, AİT görmüş, ev tozu akarı duyarlı allerjik rinit (AR) hastalarında, AİT'e cevaben uyarılmış periferik kan regulatör B hücre alt gruplarından CD19+CD25+ CD71+CD73-, CD19+CD24hiCD27+ ve CD19+CD24hiCD38hi oranlarını saptamak, bu oranları en az 2 yıl AİT görmüş AR hastaları, AR tanısı almış ancak AİT almamış hastalar ve sağlıklı kontrollerle karşılaştırmaktır. Ayrıca, AİT sonucu uyarıldığı bilinen ve Tr1 hücreleri olarak adlandırılan CD3+CD4+CD25+CD127- Treg hücre oranlarını Breg hücre oranlarıyla karşılaştırmaktır. İlgili hücre grupları, hastalar ve sağlıklı kontrollerden alınan periferik kan örneklerinden akan hücre ölçer kullanımı ile saptanmıştır. Aynı grupların serum örneklerinden ev tozu akarına özgü IgG4 düzeyleri, Elisa yöntemi ile tespit edilmiştir. Sonuçlarımız, CD19+CD25+CD71+CD73- Breg hücre grubunun AİT alan hastalarda arttığını, en düşük oranın ise sağlıklı kontrol grubunda olduğunu göstermiştir. AR hastalarında yüksek gözlenen CD19+CD24hiCD27+ Breg hücre oranının AİT sonrası azaldığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Allergic rhinitis (AR) is an IgE-mediated allergic inflammatory disease. Conventional pharmacotherapy and allergen-specific immunotherapy (AIT) is utilized for cure of AR. The mechanism of AIT hasn't been fully revealed. Regulatory T cells (Treg) contribution in immune tolerance is well known and regulatory B cell (Breg) subsets contribution in a number of diseases has just been revealed. Studies tried to establish a link between AIT and Bregs, however, still with lacking robust evidence. This study aimed to investigate Breg subsets in peripheral blood of AR patients following AIT. Breg subpopulations (CD19+CD73-CD25+CD71+, CD19+CD24h iCD27+ and CD19+CD24hi CD38hi ) were evaluated by flow cytometry in house dust mite (HDM) sensitized AR patients with an initial diagnose, AR patients following AIT of minimum 24 months and healthy individuals. In addition, dominance of regulatory T (Treg) cells known as Tr1 (CD3+CD4+ CD25+CD127-), which are already known to be stimulated following AIT were compared with that of Breg subsets. HDM specific IgG4 from sera samples were measured by Elisa. The induction of CD19+CD25+CD71+CD73- Breg cell subset in patients following AIT was reported, while the increased ratios of CD19+CD24hiCD27+ Breg subset was noted in AR patients prior to AIT. HDM specific IgG4 was induced following the course of AIT. The induction of CD19+CD25+CD71+CD73- Breg cell subset following AIT and increased levels of CD19+CD24hiCD27+ subset in AR patients could reveal differential contribution of Bregs in various stages of AR pathogenesis. Induction of IgG4 strongly supports the contribution of Bregs in success of AIT.