Vestibüler hipofonksiyonu olan bireylerde vestibüler rehabilitasyonun kinezyofobi, yaşam kalitesi, dinamik görme keskinliği ve denge üzerine etkisi
Effects of vestibular rehabilitation on kinesiophobia, quality of life, dynamic vision acuity and balance with individuals who has vestibular hypofunction
  1. Tez No: 685927
  2. Yazar: EBRU SEVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA CANDAN ALGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Denge, Dinamik görme keskinliği, Kinezyofobi, Vestibüler hipofonksiyon, Vestibüler rehabilitasyon, Balance, Dynamic visual acuity, Kinesiphobia, Vestibular hypofunction, Vestibular rehabilitation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Vestibüler hipofonksiyon vestibüler organ ve sinirde kısmi veya tam kayıp olması sonucu ortaya çıkan vestibüler bir hastalıktır. Tek taraflı veya çift taraflı olarak görülebilir. Çalışmanın amacı vestibüler rehabilitasyonun vestibüler hipofonksiyon hastalarında kinezyofobi, yaşam kalitesi, dinamik görme keskinliği ve denge üzerine olan etkisini araştırmaktır. Çalışmaya Güneşli Erdem Hastanesi'ne başvuran 18-65 yaş grubundaki 30 vestibüler hipofonksiyon tanısı konulan hasta katıldı. Hastalar hastaneye 2 haftada bir geldiler. Hastalara oturarak ve ayakta bakış stabilitasyon egzersizleri, boyun eklem hareket açıklığı egzersizleri, dışarıda 20 dk yürüyüş, ayakta gözler açık/kapalı geri geri yürüme ve gözler açık/kapalı çizgi üzerinde tandem yürüyüş egzersizleri yaptırıldı. Hastalara ev egzersiz programı verildi. Toplam 8 hafta egzersiz uygulandı. Tedavi öncesi ve sonrası Tampa Kinezyofobi Ölçeği, Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği- Kısa Formu Türkçe Versiyonu, Dinamik Görme Keskinliği testi, t, unterberger testi, baş dönmesi ve yorgunluğu ölçmek için Visüel Anolog Skala, dikeylik ve yataylık algısı için Subjective Visual Vertical ve Subjective Visual Horizontal testleri uygulandı. Sonuç olarak tedavi öncesi ve sonrası gözler açık semitandem duruş testi ve gözler açık/kapalı romberg testi haricinde tüm parametreleri değerlendiren test ve ölçeklerde istatiksel olarak anlamlılık bulundu. Vestibüler rehabilitasyon vestibüler hipofonksiyon tanısı olan hastalarda kinezyofobi, yaşam kalitesi, denge ve dinamik görme keskinliğini iyileştirdiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
Vestibular hypofunction is a disease which emerge through a partial or total loss on a vestibular organ or vestibular nerve. It can be seen unilateral or bilateral. Aim of the study is to examine effects of vestibular rehabilitation on kinesiophobia, quality of life, dynamic vision acuity and balance. The study was conducted with patients who applied to Güneşli Erdem Hospital and were diagnosed with vestibular hypofunction. 30 patients who are in the ages between 18 and 65 have participated in the study. Exercise programs has given to patients to do at home. Patients were observed every two weeks in the hospital. The following exercises were done with the patients: both sitting and standing gaze stabilization exercises, neck joint range of motion exercises, 20 minutes walks outside, walking backwards both open and closed eyes, and walking on tandem both open and closed eyes. Exercise program was applied for 8 weeks. Before and after the treatment, Tampa Kinesiophobia Scale, World Health Organization Quality of Life Scale-Short form in Turkish, Dynamic Visual Acuity Test, Balance Tests, Unterberger Test, Visual Analog Scale to measure dizziness and fatigue, for verticality and horizontality perception Subjective Visual Vertical and Subjective Visual Horizontal tests have been applied. As a result of the study, statistical correlations have been found except semi-tandem posture test with eyes open and Romberg's test both with eyes open and closed. It can be said that vestibular rehabilitation has improved quality of life, balance, dynamic vision acuity and overcame kinesiophobia on the patients.