Sıfır enerjili bina yaklaşımıyla yalova üniversitesi elektrik tüketiminin fotovoltaik panellerle karşılanmasınınaraştırılması
- Tez No: 686151
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYLAN GÜNEŞ, DOÇ. DR. ÜMİT ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Sıfır enerjili bina, Fotovoltaik Uygulamalar Güneş enerjisi, Zero energy building, Photovoltaic Applications, solar energy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Binalar, enerji tüketiminde önemli bir yer tutar. Bu tüketim fosil kaynakların kullanımıyla gerçekleştiğinden çevreye zarar vermesinin dışında ülke ekonomisini de ciddi şekilde etkiler. Bina enerji tüketimlerinde önemli bir payı olan mevcut kamu binalarının, öncelikli olarak, enerji etkin iyileştirme kapsamında ele alınması gerekmektedir. Böylelikle, binalarda sağlanacak enerji tasarrufuna da önemli bir katkı sağlanacağı açıktır. Bu sebeple, Yalova Üniversitesi Merkez Kampüsüne ait yıllık elektrik tüketiminin azaltılabilmesi için sıfır enerjili bina yaklaşımı dikkate alınmıştır. Sıfır enerjili bina yaklaşımı, güneş enerjisiyle desteklenmiştir. Fotovoltaik Uygulamalar kullanılarak elektrik tüketimi analiz edilmiştir. Kampüsün mevcut durumu ve güneş enerjisiyle desteklenen durumu simülasyon programları kullanılarak ölçülmüştür. Ölçümler ile elektrik tüketiminin %96'sının çatı üstü GES ile sağlanabileceği sonucuna varılmıştır. Enerji simülasyonları, Pvsyst, DesignBuilder, Dialux programları kullanılarak yapılmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında mevcut binanın elektrik talebinin azaltılması için analitik hesaplamaların dışında simülasyon programları aracılığı ile yapılan hesaplamaların sonuçları aktarılmıştır. Bu çalışma ile sıfır enerjili bina yaklaşımına dayalı ileriye dönük yapılacak çalışmalar için bir algoritma üretilmesi hedeflenmiştir. Ayrıca bu çalışmayla yıllık 705,721 ton sera gazının doğaya salınmasını önleyecek bir model sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Buildings have an important place in energy consumption. Since this consumption is resulted from the use of fossil resources, it affects the country's economy seriously besides harming the environment In the building sector, existing public buildings, where a significant part of the energy are consumption takes place, should be handled primarily within the scope of energy efficient improvement. Therefone, it is clear that an important contribution will be made to the energy savings to be achieved in the building sector. For this reason, zero-energy building approach has been taken into account in order to reduce the annual electricity consumption of Yalova University Central Campus. The zero-energy building approach has been supported by solar energy. Electricity consumption has been analyzed by being used Photovoltaic Applications. The current state of the campus and its state that is supported by solar energy have been measured by being used simulation programs. With the measurements, it was concluded that 96% of the electricity consumption could be provided by rooftop SPP. Energy simulations were made with the Pvsyst, DesignBuilder and Dialux programs. In the second phase of the study, besides analytical calculations in order to reduce the electricity demand of the current building, the results of the calculations made with simulation programs are also transferred. With this study, it is aimed to produce an algorithm for future studies based on zero energy building approach. In addition, with this study, a model that will prevent the release of 705,721 tons of greenhouse gases annually to the nature is presented