3-D motion determination from stereo image pair sequences
İkiz görüntü dizilerinden cisimlerin üç boyutlu hareketlerinin belirlenmesi
- Tez No: 68633
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. METE BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: İkiz Görüntü Eşleme, İkiz Görüntü Dizileri, 3-B Hareket Belirleme. iv, Stereo Correspondence, Stereo Image Sequences, 3-D Motion Determination. m
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
oz İKİZ GÖRÜNTÜ DİZİLERİNDEN CİSİMLERİN UÇ BOYUTLU HAREKETLERİNİN BELİRLENMESİ Genç, Ata Orkan Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. M. Mete Bulut Nisan 1997, 71 sayfa Bu çalışmada, sabit bir arka plan önünde hareket eden bir cismin üç boyutlu hareketinin, belli bir zaman diliminde alınmış ikiz görüntü sıralan yardımıyla belirlenmesine çalışılmıştır. Çalışma, sayısal görüntü yakalama, görüntü işleme, özellik noktası bulma ve eşleme, mesafe belirleme, hareket değişkenlerinin hesaplanması ve hata analizi gibi kısımlardan meydana gelmiştir. Sonuçlar burada açıklanan metodun üç boyutlu hareket belirlenmesinde belirli bir hata payı içerisinde uygulanabilir olduğunu göstermiştir. Kenar belirleme, fark mesafesinin hesaplanması ve özellik noktası eşlenmesi sürecinde uygulanan metodlar; ham bilginin işlenmesi, elenmesi, hareket parametrelerin belirlenmesi gibi kısımlar ayrıntıları ile sunulmuş, sonuçlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT 3-D MOTION DETERMINATION FROM STEREO IMAGE PAIR SEQUENCES Genç, Ata Orkan M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. Mete Bulut April 1997, 71 pages In this study, a method to determine 3-D motion of a single object with a stationary background by means of parallel stereoscopic image sequences sampled over a certain time period is presented. The study includes introduction to stereo concept, its elements and its basic advantages, image acquisition, image processing, feature point extraction and matching, range estimation, derivation of motion parameters and error analysis. Results showed that, the method is applicable to the 3-D motion determination problem within acceptable error margins. Details of methods applied for edge detection, disparity calculation and feature point matching; process steps like raw data elimination, motion parameters calculation results are presented and discussed.