Position, scale, rotation invariant (PSRI) object recognition using high order neural networks
Yüksek dereceli sinir ağları kullanarak yer, ölçek, dönme bağımsız nesne tanıma
  1. Tez No: 68635
  2. Yazar: ERSİN ARMAĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE YALABIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: sinir ağları, harf tanıma, yüksek dereceli sinir ağları (YDSA), kaba kodlama, neural networks, PSRI character recognition, high order neural networks (HONN), coarse coding. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
YÜKSEK DERECELİ SİNİR AĞLARI KULLANARAK YER, ÖLÇEK, DÖNME BAĞIMSIZ NESNE TANIMA Armağan, Ersin Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Neşe Yalabık Ocak 1997, 56 sayfa Yüksek Dereceli Sinir Ağları'nın (YDSA) ölçek, dönme ve yer bağımsız nesne tanıma problemlerinde faydalı olduğu bulunmuştur. Bu çalışmada, bilgisayar tarafından oluşturulmuş ve tarayıcıdan alınmış nesnelerin tanınması için“Sadece Üçüncü Derece”Sinir Ağı uygulanmıştır. YDSA bütünüyle ölçek, dönme ve yer bağımsız yapılabilir. Fakat, YDSA'nın önemli bir dezavantajı girdilerin sayısı ile üssel artan hesaplama zamanı ve bellek ihtiyacıdır. Bu ağır hesaplama yükünü azaltmak için“Kaba Kodlama Tekniği”kullanılmıştır. Buna rağmen, eğer YDSA çok sayıda kategorisi olan pratik problemlerde kullanılacaksa hala daha büyük ve daha hızlı sistemlerin gerekli olduğu hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POSITION, SCALE, ROTATION INVARIANT (PSRI) OBJECT RECOGNITION USING HIGH ORDER NEURAL NETWORKS Armağan, Ersin M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Dr. Neşe Yalabık January 1997, 56 pages Higher Order Neural Networks (HONN) are found to be useful in object recognition problems where scale, rotation and translation invariance is needed. In this study,“Strictly Third Order”Neural Network is implemented for the recognition of computer created and scanned objects. HONN can be made completely scale, position and rotation invariant. However, a serious disadvantage of HONN is the exponential growing computational costs and memory requirements with the number of inputs.“Coarse Coding Technique”is used to reduce the heavy computational burden. Still, it was calculated that larger and faster systems are necessary if HONN' s are going to be used in practical problems with large number of categories.