Yumuşak doku tümörlerinde malign ve benign ayrımında b- mod usg, power doppler ve elastografinin etkinliği ve tanıya katkısı
The effectiveness of b-mode ultrasonography, power doppler and elastography in the diagnosis and differentiation between malign and benign in soft tissue tumors
  1. Tez No: 686523
  2. Yazar: RASHID MUKOYA BWIRE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA GÖK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ultrasonografi, Doppler, Elastografi, Shear-wave, Yumuşak doku tümörleri
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Giriş ve Amaç Yumuşak doku tümörler günlük klinik pratikte sıklıkla karşımıza çıkmaktadır ve çoğu benign tümörlerdir. Yumuşak dokuların görüntülenmesi sırasında ana hedeflerden biri malign tümörlerin belirlenmesi olmalıdır. Yumuşak doku tümörlerinde ilk görüntüleme yöntemi olarak US tercih edilmektedir. Ucuz ve kolayca elde edilebilir bir tetkiktir. Bu ileriye dönük çalışmadaki amacımız, B- mod US, Power Doppler ve Shearwave Elastografinin benign ve malign yumuşak doku kitlelerini ayırt etmedeki faydasını ve tanıya katkısını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem Bu prospektif çalışma kurumumuz etik kurulu onaylanmış ve her muayeneden önce tüm hastalardan yazılı bilgilendirilmiş gönüllü onamları alınmıştır. Tüm hastalara B-mod US, Power Doppler ve pSWE yapıldı. Yumuşak doku tümörlerin morfolojik özellikleri, kanlanmaları ve sertlikleri değerlendirilerek kayıt edildi. US incelemelerinden sonra histopatolojik tanı elde etmek için lezyonlara kesici iğne biyopsi veya eksizyonel biyopsi yapıldı. Tümörlerin histopatolojik tanısı referans olarak kullanıldı. Histopatolojik tanısı olmayan olgular çalışmaya dahil edilmedi. Yetmiş dört hastanın 75 yumuşak doku tümörleri çalışmaya dahil edildi. Kategorik değişkenler arasındaki bağımlılık ki-kare testi kullanılarak belirlendi. Kategorik değişkenler için tanımlayıcı istatistikler sayı (yüzde) olarak verildi. Mann-Whitney u testi iki bağımsız grubu karşılaştırmak için kullanıldı. p0,05). Sonuç Çalışmamız yumuşak doku tümörlerinde US bulgularının benign malign ayrımındaki yerini incelemiştir. Buna göre tümör boyutu, şekli, vaskülaritesi, lezyonun tuttuğu kompartman sayısı ve son olarak SWE ile elde edilen değerlerin bu ayrımda yararlı olabileceği bulunmuştur. Bu bilgiler ışığında daha geniş olgu serileri ile yapılacak yeni çalışmalar ile, SWE'nin yumuşak doku tümörlerinin ayırıcı tanısında ve yönetiminde daha önemli bir role sahip olacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Introduction Soft tissue tumors are common in daily clinical practice. Most of them are benign tumors. One of the main goals during imaging of soft tissues should be to identify malignant tumors. US is preferred as the first imaging method in soft tissue tumors. It is not expensive and is easily accessible. Our aim in this prospective study is to evaluate the benefit of B-mode US, Power Doppler, and Shearwave Elastography in diagonising and distinguishing between benign and malignant soft tissue tumors. Materials and Methods This prospective study was approved by the ethics committee in our institution and written informed consent was obtained from all patients before each examination. B-mode US, Power Doppler and pSWE were perfomed in all cases. The soft tissue tumors' morphological characteristics, vascularization and stiffness were evaluated and recorded. After US examinations trucut biopsy or excisional biopsy was perfomed to obtain histopathological diagnosis. The histopathological diagnosis of the tumors was used as a reference. Cases without histopathological diagnosis were not included in the study. 74 patients with 75 soft tissue tumors were included in the study. Statistics for quantitative variables were expressed as a median (25-75 percentile). The dependence between categorical variables was determined using the chi-square test. Descriptive statistics for categorical variables were given as numbers (percentage). The Mann-Whitney u test was used to compare two independent groups.