Bebeklik dönemi aşı uygulamalarında kullanılan kar küresinin ağrı düzeyine etkisi
Effect of snow globe used in instalment vaccine applications on pain level
- Tez No: 686675
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Aşı, Bebek, Dikkati başka yöne çekme, Müzikli kar küresi, Pain, Vaccine, Baby, Divert attention, Snow globe
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Araştırma 2-6 aylık bebeklerde aşı uygulamasına bağlı olarak gelişen ağrının azaltıl-masında müzikli kar küresinin etkisini incelemek amacıyla planlanan randomize kont-rollü olarak yapılmıştır. Araştırma verileri iki aile sağlığı merkezinde Ağustos 2020-Şubat 2021 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini, belirlenen tarih-ler arasında aile sağlığı merkezine başvuran ve vaka seçim kriterlerine uyan 78 bebek (girişim grubu 39, kontrol grubu 39 bebek) oluşturmuştur. Girişim grubu bebeklere aşı uygulaması süresince müzikli kar küresi izletilmiş, kontrol grubu bebeklere ise rutin sağlık uygulaması ile aşı uygulaması yapılmıştır. Aşı uygulama işleminden önce, işlem sırasında ve işlem sonrasında ağrı düzeyleri davranışşsal ağrı ölçeği olan FLACC (Fa-ce Legs Activity Cry Consolability) ile değerlendirilmiş ve nabız ve oksijen satüras-yonları pulse oksimetre ile ölçülmüştür. Bebeklerin işlem sırasındaki ağlama süreleri kronometre ile kaydedilmiştir. Veriler Statistical Package for the Social Sciences 22.0 paket programı ile değerlendirilmiştir. Aşı uygulama sırasında müzikli kar küresi izle-tilen bebeklerde işlem sırasında ve işlem sonrasında daha az ağrı hissetikleri, fizyolo-jik parametrelerinde nabız değerleri daha az yükseliş gösterirken oksijen saturasyonun daha az düşüş gösterdiği, müzikli kar küresi izletilen bebeklerin daha kısa süre ağla-dıkları belirlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışma, müzikli kar küresinin girişimsel işlem-lerde ağrıyı azaltmada etkin bir yöntem olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The research was carried out with randomized controlled control planned to examine the effect of snow globe in reducing the pain associated with vaccine application in infants between 2 -6 months of month. Research data were collected between August 2020 and February 2021 at two family health centers. The sample of the study consisted of 78 infants (experimental group 39, control group 39 babies) who applied to the family health center between the specified dates and met the case selection criteria. The intervention group showed the babies a snow globe during the vaccination; control group babies were vaccinated with routine health application. Before the vaccine was administered, pain levels in the order of the procedure and after the procedure were evaluated with FLACC (Face Legs Activity Cry Consolability), which is the measure of behavioral pain, and pulse and oxygen saturation were measured by pulse oximeter. The crying times of the babies during the procedure were recorded by chro-nometer. The data were evaluated with statistical package for the social sciences 22.0 package program. During the vaccine application, it was determined that the snow globes felt less pain during and after the procedure, their pulse values increased less in their physiological pa-radimeters, while the babies who were shown the snow globe, where oxygen saturation decreased slightly, were found to cry for a shorter period of time. As a result; This study shows that snow globe is an effective method of reducing pain in interventional processes.