Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin teknoloji bağımlılıkları ile kişilikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Technology addictions and personalities of faculty of sports sciences students examining the relationship between
  1. Tez No: 686691
  2. Yazar: AZİME KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPASLAN GÖRÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor Bilimleri, Öğrenci, Teknoloji Bağımlılığı, Kişilik, Sports Science, Student, Technology Addiction, Personality
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırma; Spor Bilimleri Fakültesi'nde öğrenim gören lisans öğrencilerinin, teknoloji bağımlılıkları ile kişilikleri arasındaki ilişkinin öğrenci görüşlerine dayalı olarak belirlenmesini amaçlayan, tarama modeline uygun bir çalışmadır. Araştırma, Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nin Beden Eğitimi Öğretmenliği, Antrenörlük Eğitimi, Spor Yöneticiliği ve Rekreasyon bölümlerinde öğrenim görmekte olan 312'si erkek ve 215'i kadın olmak üzere toplam 527 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmanın verileri; Kişisel Bilgi Formu, Teknoloji Bağımlılığı Ölçeği ve Beş Faktör Kişilik Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 21.0 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilere ait tanımlayıcı bilgiler yüzde ve frekans olarak verilmiştir. Beş Faktör Kişilik Ölçeği ve Teknoloji Bağımlılığı Ölçeğine ait verilerin istatistiğinde; öncelikle verilerin homojenlik ve varyansları test edilmiş, ikili karşılaştırmalarda Mann-Whitney U testi, çoklu karşılaştırmalarda ise Kruskal-Wallis testi kullanılmıştır. Farklılığın kaynağını belirlemede Tamhane's T2 Testi ve kişilik özellikleri ile bağımlılık düzeyi arasındaki ilişkiyi belirlemede de Spearman korelasyon analizi testi yapılmıştır. Anlamlılık düzeyi 0,05 olarak kabul edilmiştir. Yapılan analiz sonuçlarına göre; öğrencilerin teknoloji bağımlılıkları ile kişilikleri arasında pozitif yönlü, anlamlı ve orta düzeyde ilişki vardır. Teknoloji bağımlılıkları; yaş değişkenleri açısından farklılık göstermezken, sınıf, cinsiyet, okudukları bölüm ve teknolojik araçları kullanma zaman aralığı değişkenleri açısından anlamlı bir fark ortaya koymuştur. Kişilikleri ile cinsiyet, yaş, okudukları bölüm, sınıf ve teknolojik araçları kullanma zamanı arasında anlamlı bir farklılık görülürken sınıf değişkeni açısından farklılık bulunmamıştır. Teknoloji bağımlılığının orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak; Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin teknoloji bağımlılıkları ile kişilikleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Teknoloji bağımlılıklarının artması, kişiliği pozitif yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
This research; It is a study in accordance with the screening model, aiming to determine the relationship between technology addictions and personalities of undergraduate students studying at the Faculty of Sports Sciences, based on student opinions. The research was carried out with the participation of a total of 527 students, 312 male and 215 female, studying in the Physical Education Teaching, Coaching Education, Sports Management and Recreation departments of the Faculty of Sports Sciences of Selçuk University. The data of this research; The Personal Information Form was collected with the Technology Addiction Scale and the Five Factor Personality Scale. Statistical analysis of the data was made using SPSS 21 Package program. The descriptive information of the students participating in the research is given as percentage and frequency. In the statistics of the data belonging to the Five Factor Personality Scale and the Technology Addiction Scale; Firstly, the homogeneity and variance of the data were tested, Mann-Whitney U test was used for pairwise comparisons and Kruskal-Wallis test was used for multiple comparisons. Tamhane's T2 test was used to determine the source of the difference and Spearman's correlation analysis test was used to determine the relationship between personality traits and addiction level. The significance level was accepted as 0.05. According to the results of the analysis; There is a positive, significant and moderate relationship between students' technology addictions and their personalities. Technology dependencies; While it did not differ in terms of age variables, it showed a significant difference in terms of class, gender, department they studied and the time interval of using technological tools. While there was a significant difference between their personalities and gender, age, department they studied, class and time of using technological tools, no difference was found in terms of class variable. It was determined that technology addiction was at a moderate level. As a result; There is a significant relationship between technology addiction and personalities of the students of the Faculty of Sport Sciences. The increase in technology addictions affects personality positively.