Determinants of export performance in Somalia
Somali'de ihracat performansının belirleyicileri
- Tez No: 686721
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL SARIASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: DYY, GSYİH, ihracat, Tarım, Somali, FDI, GDP, Export, Agriculture, Somalia
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Somali'nin ekonomisi, eski tarz sektöre ve küçük modern kentsel sanayiye göre kategorize edilerek ticaret akışını üretiyor. Tarım ekonominin önemli bir sektörüdür. Ulusal GSYİH'nın yüzde 65'inden fazlasına katkıda bulunuyor ve işgücünde birçok çalışan yaratıyor. Ancak Somali'nin ihracat sektörü çok kırılgan ve iyi işlemiyor. Çalışmanın genel amacı Somali'deki ihracat performansının belirleyicilerini keşfetmektir. Bu makale, dünya kalkınma göstergeleri ve SESRIC gibi farklı kaynaklar için 1991'den 2020'ye Kadar çeşitli dönemlerde ikincil zaman serisi verilerini kullanarak Somali'deki ihracat performansının belirleyicilerini özetlemektedir. Bu çalışmada, olağan en küçük kare yöntemine (Ols) dayalı çoklu regresyon analizi ile ekonometrik bir model uygulanmıştır. Eş zamanlı olarak, uzun vadeli bir ilişkiyi test etmek için eşbütünleşme testini kullandık. Tersine, verilerin durağanlığını kontrol etmek için kullanılan artırılmış Dickey-Fuller (ADF) ve Phillip-Perron (PP) testleri. Sonuçlar, doğrudan yabancı yatırımın (DYY) ihracat performansı üzerindeki önemli ve olumlu etkisini göstermektedir; benzer şekilde resmi kalkınma yardımı (ODA) ve gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) ihracat performansı üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Buna karşılık enflasyon oranı ve işgücü değişkenlerinin somali'deki ihracat performansı üzerinde önemsiz ve olumsuz bir etkisi bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Somalia's economy categorized by the old-style sector and the little modern urban industry generates its trade flow. Agriculture is an important sector of the economy. It contributes more than 65 per cent of the national GDP and creates many employees in the workforce. However, Somalia's export sector is very fragile and not functioning well. The general objective of the study is to discover the determinants of export performance in Somalia. This paper summarizes the determinants of export performance in Somalia by using secondary time series data in a range of periods from 1991 to 2020 for different sources such as world development indicators and SESRIC. This study applied an econometric model through multiple regression analysis based on Ordinary Least Square method (OLS). Simultaneously, to test a long-term relationship, we used the cointegration test. Conversely, the Augmented Dickey-Fuller (ADF) and Phillip-Perron (PP) tests used to check the stationarity of the data. The results show the significant and positive effect of foreign direct investment (FDI) on export performance; similarly official development assistance (ODA) and gross domestic product (GDP) have a positive impact on export performance. In contrast, the inflation rate and labor force variables have a negligible and negative impact on export performance in Somalia.