Küreselleşme sürecinde Türkiye'de serbest bölgelerin makroekonomik etkileri
Macroeconomic effects of free zones in Turkey in the globalization process
  1. Tez No: 686834
  2. Yazar: JAMIL RAJABLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF HAYKIR HOBİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dünya, ekonomi, etki, serbest bölge, Türkiye, World, economy, impact, free zone, Turkey
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Teknoloji ve Sanayi İktisadı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Türkiye`deki serbest bölgelerin ülke ekonomisine makroekonomik etkilerini inceleyen tez çalışmasında serbest bölge kavramı ele alınmaktadır. Bu bölümde serbest bölge kavramı ve amaçları ve serbest bölge türlerinin yanı sıra, tarihsel süreçte serbest bölgelerin ortaya çıkışından bashedilmektedir. Ayrıca serbest bölgelerin ekonomik etkileri incelenmekte, olumlu ve olumsuz etkiler ele alınmaktadır. Tez çalışmasında dünyadaki serbest bölge uygulamaları incelenmektedir. Almanya, ABD ve Japonya gibi gelişmiş ülkelerdeki serbest bölge uygulamalarının yanı sıra, Çin, Rusya ve Azerbaycan gibi gelişmekte olan ülkelerdeki serbest bölge uygulamalarından bahsedilmektedir. Çalışmada aynı zamanda Türkiye`deki serbest bölgeler ele alınmaktadır. Bu bölümde Türkiye`deki serbest bölgelerin ortaya çıkışından bahsedilmekte, Ege, Mersin ve Bursa örneklerinde Türkiye`deki serbest bölgeler ele alınmaktadır. Sonrasında ise serbest bölgelerin Türkiye ekonomisine makroekonomik etkileri incelenmekte ve büyüme, dış ticaret ve istihdama olan etkilerine bakılmaktadır. Çalışmada daha verimli sonuçlar elde edilmesi amacıyla tümdengelimci nitel yaklaşım benimsenmiştir. Bir olgunun doğruluğunu birden fazla duruma dayanmak suretiyle, ileri sürerek araştırma yöntemine tümdengelimci yaklaşım denir.
Özet (Çeviri)
In the thesis, which examines the macroeconomic effects of free zones in Turkey on the country's economy, the concept of free zone is discussed. In this section, the concept and aims of free zones and the types of free zones, as well as the emergence of free zones in the historical process, are discussed. In addition, the economic effects of free zones are examined, and their positive and negative effects are discussed. In the thesis, free zone applications in the world are examined. In addition to free zone practices in developed countries such as Germany, USA and Japan, free zone practices in developing countries such as China, Russia and Azerbaijan are mentioned. In the study, free zones in Turkey are discussed. In this section, the emergence of free zones in Turkey is mentioned, in the examples of Aegean, Mersin and Bursa, free zones in Turkey are discussed. Afterwards, the macroeconomic effects of free zones on the Turkish economy are analyzed and their effects on growth, foreign trade and employment are analyzed. In the study, a deductive qualitative approach was adopted in order to obtain more efficient results. The method of research by asserting the accuracy of a phenomenon based on more than one condition is called deductive approach.