Küreselleşme sürecinde serbest bölgelerin Türkiye dış ticareti üzerine etkileri
The impacts of free trade zones on Turkey foreign trade in the globalisation process
  1. Tez No: 257249
  2. Yazar: TUFAN YAYLA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Serbest Bölgeler, Dış Ticaret, Globalisation, Free Zones, Foreign Trade
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
İnsanlar tarih boyunca dünya nimetlerinden ihtiyaçlarını karşılamak doğrultusunda en iyi şekilde faydalanma yarışına girmişler ve bu kapsamda ellerindeki üretim olanaklarıyla en çok çıktıyı elde etmek istemişlerdir. Belli bir noktada üretim imkanlarının azalması ama nüfusun artmaya devam etmesi ihtiyaçlarını karşılamak için üretim yapmak zorunda olan ülkeleri de başka kaynaklara yönlendirmiş ve günümüzde küreselleşmenin temelini oluşturan gelişmeler yaşanmıştır. Bu sisteme göre çevredeki kaynaklar ana kıtaya transfer edilmekte ve ana kıtanın ihtiyacı olan hammadde ve ara mamuller ile tüketime hazır ürünler ana kıtadaki ihtiyacı karşılamaktadır.Sonraki zamanlarda ana kıtada oluşan üretim fazlalıkları için yeni pazarlar aranmış ve yine bu sömürgeleştirilen ülkeler seçilmiştir. Bu da karşılıklı ticaret sistemlerinin oluşmasına katkı sağlamıştır. Ülkeler arası ticaretin gelişmesi ile hem küreselleşme yaygınlık kazanırken diğer taraftan da dış ticaret gelişmekte bunun sonucu olarak da ülke ekonomileri gelişim göstermiştir.Ülke ekonomileri globalleşen dünya ile birlikte kaynaklarını ve ekonomik etki alanlarını genişletmek için yeni yollar aramaya başlamışlardır. Bu amaçla işletmelerin ve uluslararası ticarette faaliyet gösteren çok uluslu şirketlerin hareket alanlarını genişletmek ve ülkelerarası ticareti geliştirmek için serbest bölgeler oluşturulmuştur.Bu çalışmada Globalleşme, Globalleşme açısından Serbest Bölgeler ve Serbest Bölgelerin Türkiye'deki durumu incelenmiştir.Birinci bölümde, genel olarak küreselleşme ve serbest bölge kavramlarına değinilmiştir. Bunların çeşitleri, nedenleri, tarihsel gelişimi ve etkileme kanalları incelenmiştir.İkinci bölümde Türkiye'deki serbest bölgelerin tarihsel gelişimi ve faaliyette bulunan serbest bölgeler incelenmiştir.Üçüncü ve son bölümde Türkiye'de faaliyette bulunan serbest bölgelerin ekonomiye etkileri ile serbest bölgelerin başarısını etkileyen faktörler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout history people enter the race to meet their needs at the best way from the world blessings. In this regard, with production facilities in hand they wanted to get the most output. Reduction of production facilities at a certain point, but the population continues to increase directed countiries, which had to make production, to another source to meet the needs. And today, colonial system, the basis of globalization has been created. According to this system, the recourses in that environment are transferred to the mainland and the raw materials, intermediate goods and consumption products meet the needs on the mainland.In later times, for the surplus production new markets are sought and yet the colonized countries were selected. This has helped to create mutual trade systems. With the growth of the trade between countries, globalization has gained popularity on the other hand foreign trade has developed and as a result of this country economies show development.With the globalization, the country economies have begun to seek new ways to expand their recourses and areas of ecnomic impact. Free zones have been established to expand the businesses and multinational companies operations areas in international trade and to improve the trade between countries.In this study, the statues of the free zones in Turkey and free zones in term of the globalization have investigated.In the first chapter, in general the concept of globaization and free zones are discussed. Their types, causes, historical development and channels of influence are investigated.In the second part, the historical developoment of the free zones in Turkey and operating in free zones are investigated.In the third and final chapter, the impacts of the operating free zones in Turkey on economy and factors affect the success of the free zones have been evaluated.