Modeling uncertainity in a deductive object-oriented database
Çıkarımsal nesneyeyönelik bir veri tabanında belirsizlik
  1. Tez No: 68695
  2. Yazar: BURÇİN BOSTAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Çıkarımsal Nesneye Yönelik Modelleme, Bulanık Setler ve Sistemler, Veri Tabanları, Bulanıklık Vİ, Deductive 00 Modeling, Fuzzy Sets and Systems, Databases, Uncer- tainty IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZ ÇIKARIMSAL NESNEYE YÖNELİK BİR VERİ TABANINDA BELİRSİZLİK Bostan, Burçin Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Adnan Yazıcı Ocak 1997, 81 sayfa Nesneye yönelik veri modeli ve çıkarımsal veri modeli geleneksel veri tabanlarını geliştirmek için önerilen iki farklı paradigmadır. Buna rağmen ikisinin de bazı ek siklikleri vardır. Bu iki yaklaşımı birleştirip daha etkili bir model ekle eden bazı çalışmalar vardır. Öte yandan, çıkarımsal nesneye yönelik modellerde bulanık özellikli karmaşık nesneleri ele almak için bulanık modelleme ve işlemesi gereklidir. Bu çalışmada, bulanık özellikli karmaşık nesnelerin gösterimi ve çıkarımı için UDOOM diye adlandırılan veri modellemesi önerilmiştir. Bu modellemede değersiz, alan ve belirsiz tipli bulanıklıkların hepsi düşünülmüştür. Nesneler arası ilişkileri ele alabilmek için ve yeni özellik değerleri, yeni nesneleri ve yeni sınıflarıtüretmek için sonuç çıkarma kullanılmıştır. Modelin prototipi Poplog kullanılarak gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODELING UNCERTAINTY IN A DEDUCTIVE OBJECT-ORIENTED DATABASE Bostan, Burçin M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Adnan Yazıcı January 1997, 81 pages Object-oriented data model and deductive data model are two different paradigms which are proposed to extend the traditional databases. However, both of them have some shortcomings. There are some studies which combine these two ap- proaches and obtain a more powerful one. On the other hand, uncertainty model- ing and manipulation is required in deductive object-oriented databases to handle complex objects with uncertain properties in knowledge intensive database appli- cations, such as Expert Database Systems, Environmental Information Systems. In this thesis, a data model, called UDOOM, is proposed for representation and deduction of complex objects along with their uncertain properties. All of the mnull, range, and fuzzy type of uncertainty are considered. Deduction is used to be able to cope with relationships and to derive new attribute values, objects and classes. The model is implemented using Poplog.