Thermal and mechanical properties of rocket motor lines
Roket motoru astarlarının ısısal ve mekanik özellikleri
- Tez No: 68694
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YILMAZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Roket motoru astan, astar ısıl özellikleri, astar mekanik özellikleri. Vİ, Rocket motor liner, thermal properties of liners, mechanical properties of liners. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZ ROKET MOTORU ASTARLARININ ISISAL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİ Benli, Salih Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Ülkü Yılmazer Ortak Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Saim Özkar Ocak 1997, 122 sayfa Roket motoru astarlan, genellikle dolgu maddeli elastomerlerden seçilirler. Astar tabakasının temel görevi yakıt çekirdeğini motor yüzeyine bağlamaktır. Roket motorunun çalışması sırasında, roket motoru astan ayrıca termal izolatör ve yanma önleyici görevlerini de görür. Bu çalışmanın temel amacı poliüretan esaslı roket motoru astarlarının ısıl ve mekanik özelliklerinin belirlenmesidir. Çalışmanın diğer başka bir amacı da, en uygun ısıl, mekanik ve işlenme özelliklerine sahip astar bileşimlerini geliştirmektir.Çalışmanın ilk bölümünde, NCO/OH ve triol/diol oranlarının astarın ısıl ve mekanik özellikliklerine olan- etkisi incelenmiştir. Sonuç olarak, en uygun NCO/OH ve triol/diol oranlan sırasıyla 1. 1 ve 0. 1 olarak saptanmıştır. Dolgu maddesi çalışmasında ilk olarak dolgu maddesiz poliüretan ve İSAF ve MT tipi karbon siyahlı ve silika içeren astarlar hazırlanmıştır. Daha sonra bu dolgu maddelerinin astarların ısıl bozunmalanna, erozyon oranlarına, termal iletkenliklerine ve çekme özelliklerine olan etkileri incelenmiştir. Bu incelemeler sonucunda, İSAF tipi karbon siyahı temel dolgu maddesi olarak seçilmiş ve miktarı dolgu maddesi çalışmasının kalan kısmında da sabit tutulmuştur. Dolgu maddesi çalışmasının ikinci kısmında, İSAF ve MT tipi karbon siyahlı, silikalı, alüminyum oksitli, zirkonyum oksitli ve karbon elyaflı astarlar hazırlanmış, ve bu dolgu maddelerinin astarların ısıl ve mekanik özelliklerine olan etkileri incelenmiştir. Bu incelemelerden, dolgu maddelerinin astarların ısıl bozunmasına önemli ölçüde bir etki yapmadığı anlaşılmıştır. Diğer yandan, astarların erozyon dirençleri ve çekme özellikleri dolgu maddesi eklenmesiyle önemli derecede artmıştır. Sonuç olarak, ek dolgu maddesi olarak ağırlıkça yüzde 12 alüminyum oksit içeren astar bileşimi, ayrıca astarların akışkanlıkları da göz önünde bulundurularak en uygun astar bileşimi olarak seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THERMAL AND MECHANICAL PROPERTIES OF ROCKET MOTOR LINERS Benli, Salih M. S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof.Dr. Ülkü Yılmazer Co-Supervisor. Prof.Dr. Saim Özkar January 1997, 122 pages Rocket motor liners are usually chosen from filled elastomers. The primary function of the liner layer is to bind the propellant grain to the motor case. A rocket motor liner also serves as a thermal insulator and burning inhibitor during the operation of the rocket motor. The primary objective of this study was to make thermal and mechanical characterization of polyurethane based rocket motor liners, and develop new liner compositions with optimum thermal, mechanical and processing properties. In the first part of the study, the effect of NCO/OH and triol/diol ratios on thermal and mechanical properties of liners were investigated. Consequently, mthe optimum NCO/OH and triol/diol ratios were determined as 1.1 and 0.1 respectively. In the second part which was related to fillers unfilled polyurethane and liners filled with İSAF and MT type carbon blacks and silica were prepared. Afterwards, the effects of these fillers on thermal degradation, erosion rates, thermal conductivity and tensile properties of liners were investigated. As a result, İSAF type C.black was selected as the base filler and its content was kept constant in the rest of the filler study that followed. In the second part of the filler study, liner compositions with ISAF type of carbon black, silica, aluminum oxide, zirconium oxide, carbon fiber and MT type of carbon blacks were prepared and the effects of these fillers on thermal and mechanical properties of the liners were investigated. From these investigations, it was realized that the fillers did not considerably affect the thermal degradation of liners. On the other hand, the erosion resistance and tensile properties of the liners were considerably improved by the fillers. Finally, the liner composition with aluminum oxide as an extra filler, at a filler content of 12 weight percent, was selected as the optimum liner composition by also considering the fluidity of the liner mixture.