A Study of the behaviour of slopes cut in alternating hard and soft horizontal layers
Sert ve yumuşak yatay tabakaların ardalandığı şevlerin davranışlarının çalışılması
- Tez No: 68697
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHİM ÖZGENOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Yatay yataklanmış şevler, şev duraylılığı, FLAC IV, Horizontally bedded slopes, slope stability, FLAC m
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZ SERT VE YUMUŞAK YATAY TABAKALARIN ARDALANDIĞI ŞEVLERİN DAVRANIŞLARININ ÇALIŞILMASI Belek, Seyfettin Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu Ocak 1997, 109 sayfa Bu çalışmada, içinde sert ve yumuşak yatay tabakaların ardadalandığı şevlerin davranışları FLAC programından yararlanılarak çalışılmıştır. Bu şevlerde oluşan yer değiştirmelerini ve gerilim dağılımlarını ve oluşabilecek yenilme biçimlerini bulmak için dört model kullanılmıştır. Modeller şevi oluşturan malzemelere göre oluşturulmuştur. Sert kaya, yumuşak kaya, katı zemin ve yumuşak zemin olan dört farklı malzeme kullanılmıştır ve bir vaka çalışması yanısıra toplam olarak sekiz analiz yapılmıştır. Analizler bu tip şevlerde iki değişik biçimde duraysızlık olabileceğini göstermiştir. Bu duraysızlıklar şu şekilde sıralanabilir. İlk olarak, yumuşak tabakalarda dairesel kayma olasılığı vardır. İkinci olarak, yumuşak tabakaların dışarıya doğru hareketinden dolayı, sert tabakalarda çekme yenilmesi oluşabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY OF THE BEHAVIOUR OF SLOPES CUT IN ALTERNATING HARD AND SOFT HORIZONTAL LAYERS Belek, Seyfettin M. S., Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Abdurrahim özgenoğlu January 1997, 109 pages In this thesis, the behaviour of slopes cut in alternating hard and soft horizontal layers is studied by utilising FLAC code. In order to find out the displacements and stress distributions that occur and failure modes that may take place in these slopes, four models are used. The models are formed according to the materials which constitute the slopes. Four different materials, namely hard rock, soft rock, stiff soil, and soft soil are used and total of eight analyses are performed besides a case study. The analyses showed that two different types of instabilities can take place in this type of slopes. These instabilities can be listed as follows. Firstly, there is a possibility of circular failure occurring in the soft layers. Secondly, a tensile failure may occur at the hard layers due to the extrusion of the soft layers.