A Stochastic model for the assesment of earthquake insurance premiuns
Deprem sigorta primlerinin saptanması için bir stokastik model
  1. Tez No: 68698
  2. Yazar: BEHİÇ SERHAT BULAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. SEMİH YÜCEMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Sigorta, Deprem Sigortası, Sismik Tehlike, Hasar, Hasar Olasılık Matrisi, Azalım İlişkisi, Deprem Şiddeti, Yangın Tehlikesi
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
oz DEPREM SİGORTA PRİMLERİNİN SAPTANMASI İÇİN BİR STOKASTİK MODEL BULAK, Behiç Serhat Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. M. Semih YÜCEMEN Ocak 1997, 140 sayfa Bu çalışmada, deprem sigorta primlerinin saptanmasına yönelik istatistiksel bir model geliştirilmiştir. Bu model, sismik tehlike ile ilgili bilgiler ile mühendislik yapılarında beklenen deprem hasarım birleştirmektedir. Gelecekte beklenen deprem tehlikesinin değerlendirilmesi, sismik tehlike analizi (STA), sonucunda elde edilmiştir. Çeşitli belirsizlikler nedeniyle depremlerde oluşabilecek hasarlar, istatistiksel metodlarla elde edilmelidir. Bu amaçla, gözlemsel ve sübjektif tahmin yollarıyla Hasar Olasılık Matrisleri (HOM) oluşturulmuştur. Model, girdi olarak söz konusu bölgedeki sismik tehlikeyi ve sigortalanacakyapıya ilişkin hasar olasılık matrisini istemektedir. Yapının tipine göre değişik hasar olasılık matrisleri mevcuttur. Bu çalışmada betonarme çerçeveli yapıların hasar olasılık matrisleri esas alınmış ve bu matrisler gözlemsel ve sübjektif tahmin yollarıyla elde edilmiştir. Önerilen modelin uygulamasını göstermek amacıyla, herbiri Türkiye'nin beş değişik deprem bölgesinden birinde bulunan beş değişik ildeki betonarme yapılar için deprem sigorta primleri hesaplanmıştır. Elde edilen primler sigorta şirketlerinin uyguladığı primler ile karşılaştmlmıştır. Yangın riskinin primler üzerindeki etkisi de araştırılmıştır. INSURPACK adı verilen ve çalışmada geliştirilen bilgisayar programı gerekli tüm nümerik hesaplamalarda kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ACKNOWLEDGMENTS This study was conducted under the supervision of Prof. Dr. Mehmet Semih Yücemen who has read the various drafts of this thesis with patience and has always showed me the correct way to carry out my work. I extend my thanks to all of the research assistants in the Structural Mechanics Laboratory for their help in the preparation of my thesis. Also, thanks to the General Directorate of Disaster Affairs for providing the earthquake damage data and isointensity maps. I extend my special thanks to Mr. Nejat Bayülke and Mr. Rüçhan Yılmaz. I would like to express my gratitude to my wife and my parents for their patience and support during my difficult times. Vll