Trabzon'da faliyet gösteren orman ürünleri işletmelerinde örgütsel sinizmin örgütsel vatandaşlık davranışı ve işten ayrılma niyeti üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of organizational cynicism on organizational citizenship behavior and the intention to quit in forest products enterprises operating in Trabzon
- Tez No: 687178
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NADİR ERSEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Wood Products, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orman ürünleri sektörü, örgütsel sinizm, örgütsel vatandaşlık davranışı, işten ayrılma, Forest products industry, organizational cynicism, organizational citizenship behavior, turnover intention
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Çalışmada, Trabzon'da kereste ve mobilya sektöründe çalışanların örgütsel sinizm tutumları, örgütsel vatandaşlık davranış sergileme düzeyleri ve işten ayrılma niyetleri; örgütsel sinizm, örgütsel vatandaşlık davranış ve işten ayrılma boyutlarının demografik özelliklere (cinsiyet, yaş, medeni durum, işletmedeki pozisyon, gelir, eğitim durumu ve işletmedeki çalışma süresi) göre istatistiksel olarak anlamlı farklılaşma gösterip göstermediği; örgütsel sinizm alt boyutları ile örgütsel vatandaşlık davranış boyutu ve alt boyutları ve işten ayrılma boyutu arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığı; ve örgütsel sinizm alt boyutlarının örgütsel vatandaşlık ve alt boyutları ve işten ayrılma boyutuna etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma evrenini, Trabzon ilinde orman ürünleri sektöründe faaliyet gösteren işletmelerdeki çalışanlar oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında 315 çalışana ulaşılmıştır. 305 anket değerlendirmeye alınmıştır. Yöntem olarak genellikle yüz yüze anket yöntemi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, örgütsel sinizm ve işten ayrılma boyutlarının puan ortalaması düşük ve örgütsel vatandaşlık davranışı boyutu orta düzeyde çıkmıştır. Örgütsel sinizm, örgütsel vatandaşlık davranış ve işten ayrılma boyutları bazı demografik özelliklere göre farklılık göstermektedir. Araştırma kapsamındaki çalışanların örgütsel sinizm tutumları ile örgütsel vatandaşlık davranış ve işten ayrılma niyetleri arasında sırasıyla“zayıf düzeyde ve negatif”ve“orta düzeyde ve pozitif”yönlü bir ilişki bulunmuştur. Örgütsel sinizm örgütsel vatandaşlık davranışı üzerinde negatif yönde etkiye sahipken, işten ayrılma niyetini ise pozitif yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
In the study, organizational cynicism attitudes, organizational citizenship behavior levels and intention to leave the job of employees in the timber and furniture sector in Trabzon; whether organizational cynicism, organizational citizenship behavior and quitting dimensions differ statistically according to demographic characteristics (gender, marital status, age, position in the enterprise, education level, income and working time in the enterprise); whether there is a significant relationship between organizational cynicism sub-dimensions and organizational citizenship behavior and its sub-dimensions and turnover intention; the effects of organizational cynicism sub-dimensions on organizational citizenship and its sub-dimensions and turnover were tried to be determined. The population of the research consists of the employees in the enterprises operating in the forest products sector in the province of Trabzon. 315 employees were reached within the scope of the study. 305 questionnaires were evaluated. Face-to-face survey method was used as a method. As a result of the study, the mean score of the dimensions of organizational cynicism and turnover was low and the dimension of organizational citizenship behavior was medium. Organizational cynicism, organizational citizenship behavior and turnover dimensions differ according to some demographic characteristics. A“weak level and negative”and“moderate and positive”relationship was found between employees' organizational cynicism attitudes and organizational citizenship behavior and turnover intentions, respectively. While organizational cynicism has a negative effect on organizational citizenship behavior, it has a positive effect on turnover intention.