Kur'an-ı Kerim'de tesniyenin hükümleri
The provision of determination in The Quran
- Tez No: 687237
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİM ÖZNURHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân-ı Kerîm, Arap dili, dil bilgisi, tesniye, Quran, Arabic language, grammar, dual
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Arap dili, dünya dilleri arasında yer alan söz varlığı bakımından zengin, gramer ve anlatım biçimleri bakımından özellikle tesniye konusunda benzersiz bir özelliğe sahiptir. Nitekim çoğu diller, iki mertebe arasında bir mertebe olmadığı göz önüne alındığında, doğrudan tekilden çoğul hale gelmektedir. Tekil olarak gelen her sözcük, aralarında başka bir siyga olmadığı için direkt kaçınılmaz olarak çoğul biçime geçmektedir. Ancak Arapça'da bu tamamen farklıdır. Çünkü müsennaya ait, bir yanda gramer ve morfoloji ilimleri ile ritmik anlatımı arasında, diğer yanda felsefî, dinî ve sosyal kavramlar arasında bir sıra, konum ve hükümler vardır. Zira İbn Manzur, Lisanü'l-arab adlı eserinde müsennaya ayrı bir önem vermiş ve Arapçadaki ثني)) kelimesinin sülasi fiili için bir, türevleri için tam on bir sayfa şerh, tefsir ve tevilleri sunmuştur ki bunları bu özette ele alamayız. Kur'an-ı Kerim'de kendine geniş yer bulan tesniyenin hükümleri ile karekterize olan konumuz, izah ve beyan bakkımından taşıdığı büyük değer nedeniyle dünyanın en azametli ve önemli kitabı olan Kur'ân-ı Kerîm'de yer alan müsenna kelimeleri ve hükümlerinin incelemesini ilim talebleri ve Arap diline ilgi duyan kişilerin istifadesine sunmuş bulunmkatayız.
Özet (Çeviri)
The Arabic language is among the richest languages in the world in terms of its linguistic vocabulary and is unique in terms of its grammatical and expressive formulas, especially on the subject of Muthanna. It definitely enters into the plural because there is no other formula between them.As for the Arabic language, this matter is completely different, because Muthanna has its order, stature and rulings between the sciences of grammar, morphology and its rhythmic expression on the one hand, and the philosophical, religious and social concepts on the other hand. Whereas, Ibn Manzur cared an extraordinary interest in his tongue and cited the triple verb (bending) singly for it and for its derivations eleven full pages of explanations, interpretations, and interpretations, which we cannot mention in this summary.My subject, which is marked by the rulings of Deuteronomy in the Noble Qur'an, takes the hands of students of knowledge and those interested in the Arabic language to study the words and rulings of Muthanna contained in the greatest book on earth, which is the Noble Qur'an because of its great importance in clarification and clarification.