Tüketim psikolojisinin toplum üzerindeki etkisive sanat eseri
The effect of consumption psychology on societyand artwork
- Tez No: 687250
- Danışmanlar: DOÇ. BARIŞ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Tüketim, Sanat Nesnesi, Toplum, Psikoloji, Consumption, Art Object, Society, Psychology
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
''Tüketim Psikolojisinin Toplum Üzerindeki Etkisi Ve Sanat Eseri'' adlı yüksek lisans tez çalışmasında sanat nesnesinin süreç üzerindeki dönüşümü, toplum, tüketim kültüründe sanat nesnesi, tüketim psikolojisi gibi çeşitli başlıklar altında incelenerek; bu araştırma kapsamında tüketim kavramından esinlenerek oluşturulan çalışmalara yer verilmiştir. Sanat kavramı geçmiş yüzyıllardan günümüze kadar evrimleşerek karşımıza çıkmaktadır. Günümüze yaklaştıkça teknolojinin gelişmesiyle sanat kavramının bakış açısı, amacı, anlamı değişmiştir. Sanayi Devrimi ile birlikte zemin hazırlanmış ve zamanla karşımıza çıkan hareketler, akımlar, manifestolar ve görüşler ile şekillenmiştir. Tüketimin ön planda olması sanatın gidişatını ve üslubunu değiştirmiştir. Tüketimin toplum üzerindeki psikolojisi, tüketim ürünü ile sanat ürünü arasındaki ilişki ve sanata nasıl yansıdığı incelenerek tez raporunda yer verilmiştir. Bunun yanı sıra sanat piyasası, çağdaş sanatın örgütlenmesi bağlamında incelenerek, küreselleşmenin sanata ve sanatçıya yansımaları güncel örnekler ile ele alınmıştır. Tez çalışması dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm sanat nesnesinin geçmişten günümüze kadar dönüşümü ve tüketim kavramı hakkında örnekler üzerinden açıklamalarla incelenmiştir. İkinci bölümde tüketim tarihi, psikolojisi ve toplum üzerinde araştırmalar yapılmış ve örneklerle incelenmiştir. Üçüncü bölüm ise tüketim kültüründe sanat nesnesinin nasıl yer edindiği hakkında örnekler üzerinde açıklamalarla ele alınmıştır. Dördüncü bölüm tüketim kavramının sanata yansımaları hakkında yeni bir bakış açısıyla sonuçlandırılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In his master thesis titled“The Effect of Consumption Psychology on Society and Artwork”, the transformation of the art object on the process was examined under various titles such as society, art object in consumption culture, and consumption psychology, and the studies created by inspiring the concept of consumption were included in this research. The concept of art has evolved from the past centuries to the present. With the development of technology as we approach the present day; the perspective, purpose and meaning of the concept of art have changed. It formed the basis with the Industrial Revolution and was shaped by art movements, movements, manifestos and views that we encounter over time. Consumption in the foreground has changed the course and style of art. The psychology of consumption on society, the relationship between the consumption product and the art product, and how it is reflected in the art are included in the thesis report. In addition, the art market was analyzed in the context of the organization of contemporary art and the reflections of globalization on art and artists were discussed with current examples. The thesis study consists of four parts. The first part has been explored with explanations through examples about the transformation of the object of art from past to present and the concept of consumption. In the second part, researches on consumption history, psychology and society were made and examined with examples. The third part is dealt with explanations on examples about how the art object takes place in consumer culture. The fourth part is tried to conclude with a new perspective on the reflections of the concept of consumption to art.