Boşanmanın mali sonuçları
Financial consequences of the devorce with regards to the spouses
  1. Tez No: 687521
  2. Yazar: SİNEM EZGİ BÜYÜKYILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHU AYANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Boşanma, Mali Sonuçlar, Maddi Tazminat, Manevi Tazminat, Yoksulluk Nafakası, Divorce, financial consequences, financial compensation, moral compensation, poverty alimony
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Evliliğin boşanma ile sonuçlanması durumunun taraflar açısından doğurduğu mali sonuçlar çalışmamızın konusunu oluşturmaktadır. Boşanmanın mali sonuçları ölüme bağlı tasarrufların iptali, maddi ve manevi tazminat ve yoksulluk nafakasının ödenmesidir. Çalışmamızda boşanma kavramı, boşanma nedenleri ve bu nedenlere dayanılarak boşanma davası açılabilmesi şartları, boşanma davasının konusu ve bu davalarda uygulanacak yargılama usulleri, boşanma davası esnasında alınacak geçici önlemler, maddi ve manevi tazminat taleplerinin dayanağı, şartları ve kapsamları ile yoksulluk nafakası, Yargıtay içtihatları ve uygulamada karşılaşılan sorunlar ve doktrindeki görüşler ışığında incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm boşanma kavramı, Türk Hukuku'nda benimsenen boşanma sebepleri, boşanma davası, bu davada uygulanacak yargılama usulleri ve alınacak geçici tedbirler, ikinci bölümde boşanmanın mali sonuçlarından maddi ve manevi tazminat, üçüncü bölümde ise yoksulluk nafakası incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The financial consequences of the situation of marriage ending with divorce for the parties constitute the subject of our study. The financial consequences of divorce are the cancellation of death-related savings, financial and moral compensation and the payment of poverty alimony. In our study, the concept of divorce, the reasons for divorce and the conditions for filing a divorce case based on these reasons, the subject of the divorce case and the trial procedures to be applied in these cases, the provisional measures to be taken during the divorce case, the basis, conditions and scope of the material and moral compensation claims, poverty alimony, Supreme Court case law and in practice. It was tried to be examined in the light of the problems encountered and opinions in the doctrine. Our study consists of three parts. The first part examines the concept of divorce and the reasons for divorce adopted in Turkish Law, the divorce case, the trial procedures to be applied in this case and the interim measures to be taken, in the second part in the financial consequences of the divorce, material and moral compensation claims and the third part, poverty alimony are examined.