Güney İtalya Lecce'de Barok Dönem (XVII. yüzyıl) kiliseleri
Baroque Period (XVII. century) churches in Lecce South Italy
- Tez No: 687527
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NADİRE TUBA YİĞİTPAŞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Lecce, Barok, Sanat, Mimari, Heykel, Resim, Lecce, Baroque, Art, Architecture, Statue, Painting
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 427
Özet
XVI. yüzyılın ikinci yarısında Trent Konsili'nde alınan kararlar doğrultusunda İtalya/Roma'da ortaya çıkan Barok, Katolik Reformu'n sanatını temsil etmiştir. XVII. yüzyılda ülkeler arasında yayılan üslup, ortak bir kökene sahip olmasına rağmen coğrafi ve tarihsel farklılıklar nedeniyle uygulandığı ülkelere göre yerel özellikler göstermiştir. Ülkelere göre farklı tutumlar sergilemesine rağmen coşku ve dramatik etki değişmeyen özellikleri arasında yer almıştır. Barok, Katolik Reform hareketi ile birlikte İtalya toprakları üzerine yayılmıştır. Güney İtalya'nın Puglia bölgesinde yer alan Lecce'de ise Katolik tarikatlarının etkisi ile birlikte Barok stilde kiliseler inşa edilmeye başlamıştır. XVII. yüzyıl Barok dönem içerisinde Lecce'de inşa edilen kiliselerin tarihsel süreçleri, planları, mimari ve süslemeleri bu tez çalışmasının konusunu meydana getirmektedir. Lecce'de Barok sanat, Roma ve İspanya gibi dış etkenler ile yerel kültürün birleştirilmesi sonucunda yeni bir stil olarak gelişme göstermiştir. Roma'da Barok dönem içerisindeki kiliselerin plan ve cephe düzenlemeleri, XVII. yüzyılda Lecce'de tasarlanan kiliselere örnek teşkil etmiştir. Fakat kiliseler kolay işlenebilen Lecce taşı ile inşa edilmelerinden dolayı Roma'da tasarlanan Barok kiliselerin süslemelerinden farklılık göstermektedir. Bu süslemeler ise İspanya'da ortaya çıkan Churrigueresque stilini anımsatmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the second half of the XVI. century, Baroque, which emerged in Rome in Italy in line with the decisions taken in the Council of Trent, represented the art of the Catholic Reformation. Although the style that spread among countries in the 17th century had a common origin, it showed local characteristics according to the countries where it was applied due to geographical and historical differences. Although it exhibits different attitudes according to countries, enthusiasm and dramatic effect are among its unchanging characteristics. Baroque spread over the territory of Italy with the Catholic Reformation. In Lecce, located in the Puglia region of Southern Italy, Baroque style churches started to be built with the influence of Catholic orders. The historical processes, plans, architecture and decorations of the churches built in Lecce during the 17th century Baroque period have formed the subject of this thesis. Baroque art in Lecce in Southern Italy has developed as a new style as a result of the combination of local culture and external factors such as Rome and Spain. The plan and facade arrangements of churches designed in the Baroque period in Rome, Italy, set an example for the churches built in Lecce in the 17th century. However, the churches differed from the decorations of the Baroque churches designed in Rome due to the fact that they were built with Lecce stone, which can be processed easily. These decorations are reminiscent of Baroque art and Churrigueresque style that emerged in Spain.