A Model study on the laterally loaded piles in sand
Kumda yatay yüklenmiş kazıklar ile ilgili bir model çalışma
- Tez No: 68756
- Danışmanlar: PROF. DR. M. YENER ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kazık, Kazık Grubu, Yatay Yüklenmiş Kazıklar, Grup Etkisi, Model Çalışması vı, I*ile, Pile Group, Laterally Loaded Kles, Group Effect, Model Study
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
oz KUMDA YATAY YÜKLENMİŞ KAZIKLAR İLE İLGİLİ BİR MODEL ÇALIŞMA BAŞARAN, Sibel Yüksek Lisans, inşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yener ÖZKAN Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Altay BİRAND Aralık 1997, 113 sayfa Bu çalışmada, gevşek kumda yatay yüklenmiş tek kazık ve kazık gruplarının davranışı artırılmıştır. 8 mm çapındaki, d, ve 200 mm uzunluğundaki, L, kazıklar kuma kazık merkezleri arasındaki mesafe 2.5d, 5d ve l0d olacak şekilde çakılmıştır. Kumda izafi sıkılık değeri %15 civarında bulunmuştur. Bütün deneyler, 600 mm uzunluğunda, 300 mm genişliğinde ve 300 mm yüksekliğindeki deney kutusunda yapılmıştır. Model kazıklar baş kısımlarından 345 mm x 250 mm x 3 mm (en, boy, kalınlık) ebadındaki çelik başlığa ankastrelendirilmişlerdir. Sürtünmesiz bir sistem elde edebilmek içinkazık başlığının hareketi yan kısımlarına monte edilmiş ikişer adet tekerlek yardımıyla sağlanmıştır. Tekerlekler deney kutusunun kenarlarına monte edilmiş keskin raylar üzerinde hareket etmektedir. Kazık başlığının dönmesini engellemek için, rayların altında kazık başlığına monte edilmiş küçük tekerlekler kullanılmıştır. Bu çalışmada, kazık sayısının, merkezleri arasındaki mesafenin ve yerleşiminin kazık gruplarının davranışına etkisi araştırılmıştır. Deney sonuçlarını kullanarak yük-deplasman eğrileri çizilmiş ve daha önceki çalışmalarla karşılaştırılmıştır. Kazık grubu tarafından karşılanan yükün kazık sayısı ve merkezleri arasındaki mesafe büyüdükçe arttığı gözlenmiştir. Bunlara ek olarak, yükün uygulanma yönüne dik olarak yerleştirilen kazık gruplarının, yük yönüne paralel yerleştirilmiş kazık guruplarına oranla daha fazla yük taşıdıkları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A MODEL STUDY ON THE LATERALLY LOADED PILES IN SAND BAŞARAN, Sibel M.S., Department of Civil Engineering SupervisonProf. Dr. M. Yener ÖZKAN Cosupervisor:Prof. Dr. AltayHDRAND December 1997, 113 pages In this study the behavior of laterally loaded model single pile and pile groups in dry loose sand was investigated. Piles with 8 mm in diameter, d, and 200 mm in length, L, were driven into the sand in groups with 2.5d, 5d and lOd center to center spacing. The relative density of the sand was around 15%. All tests were carried out in the box with the dimensions of 600 mm long, 300 mm wide, and 300 mm high. The model piles were fixed at their tops to a 345mm x 250mm x 3 mm (width x length x thickness) steel cap. To obtain a fiictionless system, the pile cap is supported by two wheels on each side of it. These wheels move on sharp rails attached to the sides of the equipment. Under the rails, there is a small wheel on each side of the cap to prevent any rotational effect. IllDuring the present study, the effect of number, center to cetrter spacing, and arrangement of the piles in the groups were investigated. Using test results the load-displacement relationships were drawn and they were compared with the previous studies. Results of the experiments show that, for the same displacement value, load carried by the group increases with increasing center to center spacing and number of piles in the group. it is also observed that groups with the piles pkced in rows perpendicular to the üne of action of the load (side-by-side loading) could carry more load than the groups with piles arranged in-line with the load.