Development of a computer controlled continvaus failure stabe triaxial test system
Bilgisayar kontrollü sürekli yenilme durumlu üç eksenli deney sisteminin geliştirilmesi
- Tez No: 68755
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL KARPUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Üç Eksenli Deney, Veri Algılama ve Kontrol. Yazılım, Sabit Basınç Ünitesi, Triaxial Test, Data Acquisition and Control, Software, Constant Pressure Unit
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
öz BİLGİSAYAR KONTROLLÜ SÜREKLİ YENİLME DURUMLU ÜÇ EKSENLİ DENEY SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ Başarır, Hakan Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Celal Karpuz Eylül 1997, 66 sayfa Üç eksenli basınç deneyleri, bir yapı altında yada bir açıklık çevresinde bulunan kayalarda görülen yanal ve deviatorik basınç koşullarının laboratuvar ortamında benzetilmesini amaçlar. Üç çeşit üç eksenli basınç deneyi uygulamak mümkündür. Bunlar geleneksel üç eksenli deney (CTT) yada bireysel deney, çoklu yenilme durumlu üç eksenli deney (MFST) ve sürekli yenilme durumlu deney (CFST) yada deformasyon kontrollü deneydir. Numunenin yanal basınca bağımlı olarak deformasyonu, kohezyonu, c ve içsel sürtünme açısı, § gibi kayanın mekanik özelliklerine ait değişkenler elde edilebilmektedir. Bu araştırmada sürekli yenilme durumlu deney gözden geçirilmiş ve bilgisayar kontrollü bir CFST deney düzeneği geliştirilmiştir. Geliştirilen bu sistem esas olarak eksenel yükleme, üç eksenli hücre, yanal basınç üniteleri ve CONTFAIL, kişisel bilgisayara monte edilen veri algılama kartı ve kontrol yazılımından oluşmaktadır. CONTFAIL yazar tarafından quick basic v.4 1 dilinde yazılmıştır. Geliştirilen deney sisteminde veri algılama ve kontrol işlemleri CONTFAIL tarafından yapılmaktadır. CONTFAIL deney süresince öncedenbelirlenmiş bir mantık içerisinde donanım ve test prosedürünü kontrol eder ve yönetir. Program sayesinde, bütün veriler izlenerek ileride değerlendirilmek üzere çıktı dosyalarında depolanırlar. Numunenin kırılma durumuna gelip gelmediği sürekli olarak program tarafından kontrol edilir ve kırılma durumu tespit edilir edilmez CONTFAIL izlemesi gereken gerilim-deformasyon eğrisine göre gerekli yan basıncı doğrudan hesaplar ve yan basınç ünitesine vereceği basınç miktarını uygulattırır. CFST deneylerinden elde edilen sonuçlar geliştirilen bu sistemin güvenilirliği açısından geleneksel deney sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma yapmak amacı ile andezit numuneleri üzerinde hem CFST hemde geleneksel deneyler uygulanmış ve ikisindende yaklaşık aynı kohezyon, c ve içsel sürtünme, fy açısı değerleri elde dilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A COMPUTER CONTROLLED CONTINUOUS FAILURE STATE TRIAXIAL TEST SYSTEM Başarır, Hakan M. S., Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Celal Karpuz September, 1997, 66 pages The purpose of triaxial tests is to simulate the in-situ stress conditions which can be seen in a rock mass around an excavation or under a foundation where the rock will be subjected to a horizontal stress and deviatoric stress (Farmer, 1983). Three kinds of triaxial compression tests are available namely, conventional triaxial test (CTT) or individual test, multiple failure state triaxial test (MFST), and continuous failure state test (CFST) or strain controlled test. Sample strain can be obtained as a function of confining pressure and mechanical properties of rock like cohesion, c and internal friction angle, can be obtained. In this research continuous failure state test is reviewed and a computer controlled CFST set up has been developed. The developed system is mainly composed of axial loading system, Hoek cell, confining pressure system and data acquisition card mounted to a personal computer and control software, called CONTFAIL, which is written by author in Quick Basic v.4.1 language. In the developed test system, data acquisition and test control is fulfilled by CONTFAIL software. During the test, hardware and test procedure are automatically managed by CONTFAIL, in a predefined algorithm. With the help of the software, all data inare monitored and stored on output files for further processing. Furthermore, failure state of the specimen is continuously checked by the software and as soon as the failure state is reached, CONTFAIL directly calculates the required confining pressure to follow the predefined stress-strain curve and then supervises the confining pressure unit to apply the determined amount of pressure. The test results obtained from CFST are compared with the conventional test results, to support the validity of CFST results. Andesite samples are utilized for comparison purpose and almost the same cohesion, c and internal friction angle,(() are obtained from those conventional test and CFST.