Yaşlıların ihtiyaçları, beklentileri ve karşılaştığı sorunların çözümünde sosyal ve politik çevrenin rolü: Konya ilinin Beyşehir ve Hüyük ilçeleri örneği
Old people's needs, expectations and the role of social and political environment towards the solving of problems they encounter: The cases of Beyşehir and Hüyük districts of Konya city
  1. Tez No: 687601
  2. Yazar: MÜŞERREF KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR CANATAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, İhtiyaçlar, Beklentiler, Sorunlar, Sosyal ve Kurumsal Çevre, Sosyal Hizmet, Konya, Elderliness, Needs, Expectations, Problems, Social and Institutional Environment, Social Service, Konya
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 335
Özet
Bu çalışmada Konya ili Beyşehir ve Hüyük ilçelerinde yaşayan yaşlıların ihtiyaçları, beklentileri ve sorunlarının neler olduğu, sosyo-kültürel ve politik-kurumsal çevrelerle etkileşimlerinin ve yaşam memnuniyetlerinin ne olduğu konularına odaklanılmış, sosyal ve demografik özellikler bağlamında ele alınmıştır. Araştırmanın evrenini Konya ili Beyşehir ve Hüyük ilçelerinde yaşayan 65 yaş ve üstü bireyler oluşturmaktadır. Örneklemi ise Beyşehir ve Hüyük ilçelerinin 39 mahallesinde yaşayan 65 yaş ve üstü yaşlılar ve yaşlılara yönelik hizmet veren ilgili kurum ve kuruluşların ilgili birim yöneticileri/sorumlularıdır. Araştırmada nicel ve nitel araştırma yönteminin birlikte uygulandığı paralel/eş zamanlı karma desen çerçevesinde, Yaşam Doyumu Ölçeği (YDÖ), literatür taranarak tasarlanan ve geliştirilen anket formu ve derinlemesine görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma kapsamında 65 yaş ve üzeri toplam 386 yaşlıya yüz yüze anket uygulanırken 65 yaş ve üstü toplam 33 yaşlı ile yüz yüze derinlemesine görüşme yapılmıştır. Ayrıca ilgili kurum ve kuruluşların ilgili birim yöneticilerinden toplam 71 katılımcı ile yüz yüze görüşme ve mail üzerinden görüşme yapılmış olup, araştırmanın nitel kısmında toplam 104 katılımcıyla görüşme yapılarak araştırma verileri elde edilmiştir. Yörede yaşlıların en temel ihtiyaçları arasında toplu ulaşım, saygı, sevgi ve ilgi konuları ön plana çıkmıştır. Yaşlıların yakın çevrelerinden beklentileri arasında sağlıklı olmaları, saygı ve sevgiye dayalı beklentileri olmuştur. Kurumlardan beklentileri ise toplu ulaşım, ekonomik destek, saygı ve sevgiye dayalı destek olduğu ifade edilmiştir. Yörede karşılaştıkları en önemli sorunları sağlık, ekonomik, yalnızlık ve ulaşım sorunları olarak ön plana çıkmıştır. Sosyal ve kurumsal çevrelerle etkileşimlerinin çok iyi olduğu ve yaşlıların yaşamlarından memnun olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda yaşlıların beklentileri ve sorun yaşama durumlarının, sosyo-kültürel çevre ve politik-kurumsal çevrelerle etkileşimlerinin ve yaşam memnuniyetlerinin sosyal ve demografik değişkenlere göre değiştiği hipotezini destekleyen, yaşlıların ihtiyaçlarının ise sosyal ve demografik değişkenlere göre değiştiği hipotezini desteklemeyen sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been examined that what kind of needs, expectations and problems elders, who live in Konya province and Hüyük districts have and what is the level of their interactions and expectancies of live with cultural and political-institutional environments. Those dynamics have been taken into consideration according to social and demographic features. A research population is constituted of individuals who are 65 and above 65 year-old living in Konya province Beyşehir and Hüyük districts. The population is constituted of elders who are 65 and above 65 year-old living in 39 neighborhoods of Beyşehir and Hüyük districts and related department managers and responsibles working in related organizations and institutions giving services for elderly people. Satisfaction with life scale, survey form designed and developed by making a literature review and in-depth interview methods have been applied in the frame of parallel /simultaneous mixed pattern used through quantitative and qualitative research methods together. 386 old people who are 65 and above 65 year-old in total have been made face-to face survey and 33 old people who are 65 and above 65 year-old in total have been made face to face in-depth interviews. Furthermore, face to face interviews and interviews over digital platform have been made with 71 participants from related organizations and institutions from related department managers. In the quantitative part of the research, interviews have been made with 104 participants in total and datas have been provided with. The basic things needed by elderly people in districts are public transportation, respect, compassion and needy issues. Being healthy, expectations related to respect and compassion are among the expectations of old people for others around them. It has been stated that they expect public transportation, financial support and the supports based on respect and compassion are among the expectations towards organizations. The main problems faced in districts are health, financial problems, loneliness and transportation problems. It has been determined that they have good interactions with social and organizational environments and elderly people are pretty satisfied of their lives. According to results of the research, it has been provided that consequences are compatible with the hypothesis owing to the fact that expectations of old people and situations regarding to problems encountered, interactions with socio-cultural environment and political-institutional environments, expectancy of live change according to social and demographic variables. Yet, some results provided are incompatible with the hypothesis regarding to that elderly people's needs change according to social and demographic variables.