İsrâ sûresi'nin konulu tefsir metodu açısından analizi
The analysis of surah al-Isra in terms of the topical exegesis method
  1. Tez No: 687690
  2. Yazar: ÖMER FARUK MUTLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Konulu Tefsir, İsrâ Sûresi, Tevhid, Exegesis, Topical Exegesis, Surah al-Isra, Tawhid
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu tez konulu tefsir alanında yapılmış bir sûre tefsiri çalışmasıdır. İsrâ sûresinin verdiği mesajlar, ilkeler daha rahat kavranabilmesi, daha kolay anlaşılabilmesi için konularına göre tasnif edilerek incelenmiştir. Bu çalışmanın giriş bölümünde konunun problemi, önemi, amacı, yöntemi, sınırlılıkları ve İsrâ sûresi üzerine daha önce yapılan çalışmalara dair bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde tefsir ve konulu tefsirin tarifi yapılmış, konulu tefsirin tarihçesi, çeşitleri ve önemine temas edilmiştir. İkinci bölümde İsrâ sûresinin isimleri, fazileti, nüzûl yeri, önceki ve sonraki sûre ile münasebeti, âyet sayısı, âyetlerin iniş yerleri ve zamanı hakkında malumatlar verilmiştir. Son bölümde sûrenin ana konusunun tevhid olduğu ifade edilmiştir. Sonra sûre Allah'ın varlığı, birliği, nübüvvet, Kur'an, âhiret ve ahlâk olmak üzere altı bölüme ayrılmış, her bir âyet, ilgili bölümü altında bağlamından koparılmadan ele alınmıştır. Sûrenin tamamı muteber klasik ve modern tefsirler ışığında incelenmiştir. Okuyucuya daha geniş bir bakış açısı kazandırması, konunun daha rahat kavranabilmesi amacıyla konuya ilişkin diğer sûrelerdeki âyet-i kerimelere ve muteber kaynaklarda geçen hadis-i şeriflere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
That thesis is a study of surah exegesis at topical exegesis method. The messages and principles of the surah al-Isra have been analyzed by classifying them according to their subjects so that can be grasped and understood more easily. In the introduction part of this study, information is given about the problem, importance, purpose, method, and limitations of the subject and previous studies on surah al-Isra. In the first part, the description of exegesis and topical exegesis is given and the history, types, and importance of topical exegesis are mentioned. In the second part, information is given about the names, virtue, place of revelation, relation with the preceding and following suras, the number of verses, place and time of the descent of verses of the surah al-Isra. In the last part, it is stated that the main subject of the surah is tawhid. Afterward, the surah is divided into six sections: the existence and unity of Allah, prophethood, the Qur'an, the hereafter, and morality. Each verse has been discussed under the relevant section without being taken out of its context. The entire surah has been studied in the light of credible classical and modern exegesis. In order to give the reader a broader perspective and to understand the subject more easily, verses from other surahs and hadith-i sharifs in reputable sources are also included.