Eğitimci bir ferik-i evvel; Kâzım Karabekir'in eğitim hakkında düşünceleri
An educator ferik-i evvel; Kazim Karabekir's thoughts on education
- Tez No: 687743
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN UYANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Biography, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Kâzım Karabekir, eğitim, Milli Mücadele, Türkiye Cumhuriyeti, Kazim Karabekir, education, National Struggle, Republic of Turkey
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Kâzım Karabekir, hafızalarda askeri bir karakter şeklinde yer etmiş olmasına rağmen eğitimci bir şahsiyete de sahiptir. Karabekir, 15. Kolordu komutanı olduğu süreçte dahi savaş şartlarında yetim, öksüz ve bakımsız hale gelmiş binlerce çocuğun eğitimi için çabalamış, öğrencilere ve halka dönem için gerekli olan milli duyguları aşılamaya uğraşmıştır. Bu gerekçelerle kendisine özgü okullar, kurslar açmış ve çeşitli sosyal faaliyetler gerçekleştirmiştir. Milli Mücadele döneminin ardından Cumhuriyet sürecinde de Karabekir, eğitim hakkındaki görüşlerini; konuşmalarında, kitaplarında ve gazetelerde her zaman ortaya koymuştur. Araştırmada Karabekir'in hayatına ilişkin gelişmeler; başlangıcından, sona erdiği 1948 yılına kadar genel bir çerçeveyle incelenecek ve devamında eğitim hakkında sahip olduğu düşünceler, bu düşüncelerin temelindeki gerekçeler; Karabekir'in kaleme aldığı eserleri de kapsayacak şekilde değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Kazim Karabekir knows a military character in people's memories. Most people do not know his educational character in history. Even when Karabekir was the commander of the 15th Corps, he struggled for the education of thousands of motherless children, fatherless children, and children in need of care even in war conditions. In addition, he struggled to convey national feelings that necessary in the National struggle for students and the public. For these reasons, he opened his schools, courses and carried out various social activities. After the War of Independence, during the Republic period, Karabekir also expressed his views on education; he has always revealed it in his speeches, books, and newspapers. In this research, the processes related to the life of Karabekir will be studied with a general framework from its inception until its end in 1948 and afterward thoughts about education and the reason behind these thoughts; the works written by Karabekir will also be evaluated by adding.