Abdurrahman Fatalibeyli Düdenginski'nin hayatı, siyasi ve askeri faaliyetleri
Abdurrahman Fatalibeyli Düdenginkski's life, political and military activities
  1. Tez No: 687753
  2. Yazar: AYDIN MAĞARA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN YOSKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Tarih, Biography, History
  6. Anahtar Kelimeler: Düdenginski, Bağımsızlık, Azadlık Radyosu, Azerbaycan Lejyonerleri, Düdenginski, Independence, Freedom radio, Azerbaijani legionnaires
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Abdurrahman Ali oğlu Fatalibeyli, genç yaşında Tiflis Askeri Piyade okulundan mezun oldu. Askerlik mesleğine başladıktan sonra Azerbaycan'ın milli ordusunda subay olarak görev aldı. Elde ettiği başarıların akabinde Moskova Harp Akademisini de kazanıp binbaşı rütbesi ile okulu başarı ile tamamladı .II.Dünya Savaşı yıllarına kadar Sovyet ordusundaki hizmetlerinden ötürü Altın Yıldız Nişanı ile onurlandırıldı. II.Dünya Savaşı'nda Almanya'ya esir düştü. Alman hükümetinin istekleri doğrultusunda Azerbaycan lejyon birliklerinin kuruluşunu sağladı. Azerbaycan askeri birliğinin başı ve özgürlük radyosunun Azerbaycan yazı işleri genel müdürü ve baş editörü olmuş, lejyonadaki askerlerin milli ve dini duygularını canlı tutmak için Azerbaycan dergisi ve Azerbaycan gazetesinin çıkmasını sağlamış, siyasi fikirlerini bu gazete ve dergide makale şeklinde yayınlamıştır. tanınmış siyasi bir karakter olan Abdurrrahman Fatalibeyli, Berlin Milli Azerbaycan Kurultayının toplanmasında da üstün gayret sarfetmiştir. Bu çalışmamız kronolojik şekilde Abdurrahman Fatalibeyli'nin hayatının farklı aşamalarını, askeri okullardaki eğitimini, Sovyet ordusundaki hizmetini, İkinci Dünya Savaşı yıllarında Azerbaycan askeri teşkilatındaki rolünü, binlerce insanı kurtarmasını, Azerbaycan'ın bağımsızlıgı ve özgürlüğü adına verdiği mücadeleyi, batılı devletler ile olan ciddi siyasi çalışmaları belgelerle ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Fatalibeyli, son of Abdurrahman Ali, graduated from Tbilisi Military Infantry School at a young age. After starting his military career, he served as an officer in the national army of Azerbaijan. After his achievements, he won the Moscow Military Academy and successfully completed the school with the rank of major. He was honored with the Gold Star Order for his services in the Soviet army until the years of World War II. He was captured by Germany in World War II. He provided the establishment of the Azerbaijani legion units in line with the wishes of the German government. He became the head of the Azerbaijani military unit and the editor-in-chief and editor-in-chief of Azerbaijan's freedom radio. He provided the publication of the Azerbaijan journal and Azerbaijani newspaper in order to keep the national and religious feelings of the soldiers in the legion alive, and published his political ideas in the form of articles in this newspaper and magazine. Abdurrahman Fatalibeyli, a well-known political character, also made great efforts in the convening of the Berlin National Azerbaijan Congress. In this study, the different stages of Abdurrahman Fatalibeyli's life, his education in military schools, his service in the Soviet army, his role in the Azerbaijani military organization during the Second World War, his rescue of thousands of people, his struggle for the independence and freedom of Azerbaijan, his serious political work with western states. tried to be documented.